Terras schoonmaken met soda? Niet doen! (+ 5 veel gemaakte fouten)
12 maart 2021 

Terras schoonmaken met soda? Niet doen! (+ 5 veel gemaakte fouten)

Het terras schoonmaken met soda is een veelgemaakte fout. Een vies, groen en glad terras is voor veel mensen met een terras, vlonder of bestrating in de tuin een veel voorkomend probleem. Er worden veel fouten gemaakt. In dit artikel beschrijven we de meest gemaakte fouten en geven we de beste oplossing om je terras schoon te maken en schoon te houden!

1. Terras schoonmaken met soda

Een terras schoonmaken met soda of je terras schoonmaken met baking soda is niet verstandig. Ondanks dat soda zorgt voor een snelle werking, relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is raden wij dit af om je terras hiermee schoon te maken. 

Soda is een agressief schoonmaakmiddel met vele nadelige effecten voor een terras. Wat zijn dan zoal die nadelen? We hebben er hier een aantal voor je op een rij gezet.

 • Soda is buitengewoon schadelijk voor bomen, planten, gras, algen en mos.
 • Werking van soda is kort en de aanslag is snel weer zichtbaar
 • Fysieke inspanning noodzakelijk voor de verwijdering van groene aanslag, korstmossen, mos en meer.
 • Geen preventieve werking
 • Je brengt schade aan op het terras!

Deze nadelige effecten gelden voor alle soorten ondergronden. Dus ook een natuursteen terras reinigen met soda of een houten terras reinigen met soda is geen goed plan. 

Soda en groene zeep zijn niet met elkaar te vergelijken. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en kan helpen om groene aanslag te verwijderen.

2. Terras schoonmaken met biotex / Terras reinigen waspoeder

Biotex en waspoeder hebben haast dezelfde werking en zullen niet werken tegen de verwijdering van groene aanslag op een terras. Door dit soort formules te gebruiken ontstaan er verkleuringen, kromgetrokken planken of gladde ondergronden op bijvoorbeeld hout of tegels. En daar kunnen nare consequenties aan vast zitten. Onkruid verwijderen met waspoeder is mede daarom ook nooit een goed idee.

Veiligheid staat voorop in een goede manier van de verwijdering van groene aanslag en hierdoor valt het gebruik van schoonmaakmiddelen als bleek en Biotex direct af. Doordat het resultaat niet direct zichtbaar en voelbaar is, is er een grote kans op onnodige valpartijen door een gladde ondergrond.

Meer info over terras reinigen door De Terraskoning

3. Terras schoonmaken met zout / Terras schoonmaken met strooizout

Strooizout is een goed middel ter verwijdering van sneeuw, ijsvorming of ijzel op een terras. Maar is dit middel ook geschikt voor de verwijdering van groene aanslag? Het antwoord is: nee. Gebruik geen strooizout voor de verwijdering van groene aanslag. 

Strooizout is een dooimiddel en erg geconcentreerd door de aanwezigheid van natriumchloride. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het terras. Een aantal nadelen hebben we hieronder op een rij gezet.

 • Schade aan siertegels en natuursteen door het ontstaan van vlekken.
 • Schade aan hout, steen en metaal doordat zout zich invreet.
 • Strooizout is buitengewoon schadelijk voor een waterrijke omgeving door het aanwezige hoge concentraat zout
 • Voor de schoonmaak van een terras aan het water dient er rekening gehouden te worden met het feit dat strooizout niet in oppervlakte water mag komen. Dit komt door de aanwezigheid van natriumchloride. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor planten in de tuin en dieren.
 • De gevolgen voor het bodemleven door de aanwezigheid van het hoge concentraat zout zijn groot. Planten die in deze bodem staan zullen slecht groeien of verdrogen.  De wortels van deze planten kunnen moeilijker water opnemen omdat zouten water aantrekken en vasthouden.

Deze nadelige gevolgen gelden voor alle soorten ondergronden. Een houten terras reinigen met strooizout is dus ook geen optie.

Terras schoonmaken met zout

4. Terras schoonmaken azijn

Je terras schoonmaken met schoonmaakazijn of een ander soort azijn is geen goed plan. Je hoeft niet lang te ‘googelen‘ om verschillende schoonmaak tips te vinden voor je terras. De tips verschillen van het gebruik van kokend water tot en met het gebruik van azijn. En azijn gebruiken is iets wat we nooit zouden adviseren. 

Azijn moet je gebruiken voor bijvoorbeeld het voor het ontkalken, ontstoppen, schoonmaken en ontsmetten van items. Maar niet om je terras schoon te maken. Bijna alle ondergronden zijn niet opgewassen tegen de hoge zuurgraad die in azijn aanwezig is.  

De Terraskoning raadt dit daarom altijd af.  De nadelige effecten van azijn kun je hieronder vinden:

 • Veel planten en dieren in en rondom een terras zijn niet bestand tegen de hoge PH waardes in Azijn. Deze PH Waarde is een maat voor de zuurgraad. Hoe zuurder de oplossing hoe heftiger de reactie op de ondergrond. In het geval van hout, natuursteen of siertegels kan dit tot schade aan de ondergrond leiden.
 • De werking van azijn op groene aanslag is kort
 • De geur van azijn kan voor overlast zorgen aangezien deze dagen lang blijft hangen.
 • Azijn heeft een lange aanlooptijd nodig voordat de werking zichtbaar word op de ondergrond.
 • Azijn werkt net als Soda niet preventief tegen de verwijdering van groene aanslag.

Dit geldt voor alle soorten ondergronden. Een houten terras schoonmaken met azijn is daarom ook geen optie.

5. Terras schoonmaken met chloor

Terras reinigen chloor? Wij raden dit ernstig af. Heb je donkere tegels, sierbestrating of hout? Door het gebruik van chloor ter verwijdering van groene aanslag heb je grote kans op het aanbrengen van schade aan de ondergrond. 

Je donkere tegels en sierbestrating zullen na opdroging witte vlekken en afscheiding vertonen. Niet iets wat je graag wilt aantreffen. Voorkom onnodige beschadigingen aan de ondergrond en neem vrijblijvend contact op voor een demonstratie op locatie.

De nadelige effecten van terras schoonmaken chloor op een rij:

 • Chloor is een aanslag op de natuur, levende organisme en het milieu.
 • Chloor heeft een sterk verkleurende werking en is hierdoor schadelijk voor de ondergrond.
 • Kans op schade aan materialen
 • Werkt niet preventief ter voorkoming van groene aanslag.

6. Terras reinigen met bleekwater

Je terras schoonmaken met bleekwater of je terras schoonmaken met bleek raden wij ten zeerste af. Bleekwater is ook een chemische product en letterlijk een aanslag op het milieu! Het is namelijk zo dat bleekwater te allen tijde in het grondwater terecht komt. En dat is schadelijk voor de volledige natuurlijke kringloop in en rondom je terras. 

Zowel onder- als boven de grond leven veel planten en dieren die afhankelijk van elkaar zijn. Deze flora en fauna zijn niet bestand tegen bleekwater! Daarnaast is de kans op verkleuring van het terras ook enorm groot. 

Een terras is gewoonweg niet geschikt voor een schoonmaak met bleek en werkt al helemaal niet tegen de verwijdering van groene aanslag. Dit geldt voor alle soorten ondergronden. Een houten terras reinigen met bleekwater is daarom ook geen optie.

Terras reinigen met bleekwater

 Een terras schoonmaken met soda of andere schoonmaakmiddelen is vaak geen goed plan

Advies voor een schoon terras

Een terras zal nooit van de ene op de andere volledig vol groene aanslag zitten. Dit begint langzaam en rukt steeds verder op. Het begint altijd op een plaats die niet goed verlicht is. Dit zijn de meest vochtige plaatsen. Pak deze beginnende plekken direct aan met water en een luiwagen (en dus niet met chemische middelen).

Een luiwagen is de ideale manier om een terras te kunnen schrobben. Deze beginnende groene aanslag laat zich gemakkelijk verwijderen en dit zal door middel van wat water en de borstel simpel en snel kunnen. Bekijk hier nog 3 handige tips voor een schoon terras.

Huur een professional in voor het schoonmaken van je terras

Zoals hierboven beschreven worden er vaak totaal verkeerde oplossingen gebruikt om een terras schoon te maken (zoals een terras schoonmaken met soda). Daarnaast is het zelf schoonmaken van je terras een intensieve klus waar je vaak geen zin of tijd in heb.  

Kies daarom om je terras te laten schoonmaken met een unieke borsteltechniek door De Terraskoning. Dit is vanzelfsprekend de beste, meest milieuvriendelijke en duurzame manier voor de verwijdering van groene aanslag op je terras, vlonder of bestrating. Zie de video hieronder hoe wij te werk gaan.

Reinigingstechniek vergelijkbaar met een extreem grote tandenborstel

Onze reinigingstechniek het beste vergelijken met een extreem grote elektrische tandenborstel. Door de rotatie van de borstelharen op de ondergrond zullen alle groene aanslag, mossen en overige vervuilingen los geborsteld worden van de ondergrond. 

Dit gebeurt zonder schade aan te brengen aan het terras. Deze los geborstelde vervuiling zullen wij vakkundig verwijderen door middel van water. Na de toepassing van de unieke borsteltechniek kun je weer genieten van een terras dat in ere herstelt is. En waarbij de originele kleur zichtbaar zal zijn.

Terrastegels schoonmaken: voor en na

Terrastegels schoonmaken via De Terraskoning is de juiste keuze. In de korte video hieronder kun je zien hoe wij precies te werk gaan. Zoals je kunt zien reinigen we de terrastegels met de hierboven uitgelegde reinigingstechniek. Hierdoor komt al het vuil los en kunnen we het vuil met een tuinslang gemakkelijk wegspoelen. Het maakt niet uit om wat voor soort ondergrond het gaat: van keramische tuintegels schoonmaken tot aan het schoonmaken van houten vlonders.

Voor een schoon, veilig en als nieuw uitziend terras neem contact met ons op.  Wij zijn op maandag tot en met vrijdag van 8:30-17:30 te bereiken op+ 316  53 77 64 48 of per mail.

Ik wil mijn terras laten reinigen

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Serge
Door

Serge

op 13 Apr 2022

alle goede technieken zijn slecht enkel mijn produkten dit is geen 'wijze raad' maar puur reclame

Kris
Door

Kris

op 06 May 2023

Haha dacht precies hetzelfde.

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?