Terrastegels reinigen: de voor- en nadelen, tips & meer!
31 januari 2023 

Terrastegels reinigen: de voor- en nadelen, tips & meer!

Terrastegels reinigen? Een terras is een belangrijk onderdeel van elk huis en het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Bij het reinigen van terrastegels is het belangrijk om de juiste reinigingsmethode te gebruiken om beschadiging van de tegels te voorkomen.

Bij De Terraskoning zijn wij gespecialiseerd in het reinigen van terrastegels en weten wij precies hoe we de tegels het beste kunnen reinigen zonder beschadiging. Lees hier de voor- en nadelen van het inschakelen van een specialist en handige tips om zelf je terrastegels te reinigen.

Terrastegels reinigen geeft je tuin een frisse en verzorgde uitstraling

Als je je tuin of terras een frisse en verzorgde uitstraling wilt geven, dan is een goede reiniging van de tegels een must. Tegels reinigen is niet alleen esthetisch, het voorkomt ook schade aan je tegels.

Overheersende groene aanslag, mos en alg zijn namelijk niet alleen lelijk, maar kunnen je tegels ook aantasten. Daarom is het belangrijk om je tegels regelmatig te reinigen. Maar hoe doe je dat nou op een veilige en effectieve manier? Lees verder voor handige tips.


De voor- en nadelen van het inschakelen van een specialist

Als je terrastegels vies zijn, is het verstandig om ze te reinigen. Het kan echter zo zijn dat je geen hebt hebt om dit zelf te doen of dat er expertise gevraagd wordt. In dat geval kun je erover nadenken om een specialist in te schakelen. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

De voordelen van het inschakelen van een specialist:

 • Je hoeft zelf niet te werken aan het reinigen van de terrastegels.
 • De specialist weet waar hij/zij moet beginnen en kan dit sneller en beter doen dan jij.
 • De specialist heeft de juiste middelen en materialen om de klus snel en goed te klaren.

De nadelen van het inschakelen van een specialist:

 • Het kost geld om een specialist in te schakelen.
 • Kan lang duren voordat een specialist tijd heeft.

VoordelenNadelen
Geen inspanningJe moet er voor betalen
Weet wat hij/zij doetKan lang duren voordat je aan de beurt bent
Juiste materialen

Hoe terrastegels reinigen?

Er zijn veel verschillende manieren om terrastegels te reinigen. Wanneer je zelf aan de slag gaat kun je het best met een handborstel en (warm) water de tegels schoonmaken. Scrub je tegels niet te hard, dit kan namelijk schade toebrengen aan je tegels.

Als je tegels echt heel erg vies zijn, kun je ze het beste laten reinigen door een specialist. Een specialist weet precies hoe hij of zij jouw tegels moet reinigen, zonder dat er schade aan ontstaat. Het laten reinigen van je tegels is wel wat duurder, maar het is de moeite waard!

Ik wil graag advies

En hoe keramische tegels reinigen?

Keramische tegels zijn erg kwetsbaar. Het gebruik van bleekwater, azijn, soda en een hoge drukspuit kan er ook voor zorgen dat de kleur van je tegels vervaagt of dat er barsten in komen. Daarom is het belangrijk om een specialist in te schakelen die je tegels op een veilige en effectieve manier kan reinigen. Zo blijven je tegels mooi en in topconditie!

Wil je nou meer weten over hoe je zelf keramische tegels kunt reinigen? We hebben een handig artikel over 'keramische tuintegels schoonmaken' gemaakt waarin we dieper in gaan op deze soort tegels.

keramische tegels reinigen

Terrastegels reinigen met bleekwater, azijn, soda en een hoge drukspuit zijn niet goed voor je tegels

Bleekwater, azijn, soda en een hoge drukspuit zijn niet goed voor je tegels. Bleekwater en azijn kunnen je tegels aantasten en voor soda geldt hetzelfde. Een hoge drukspuit kan ervoor zorgen dat je tegels gaan breken of barsten en is daarom ook geen goed idee.

Het gebruik van een duurzame borstelmachine (terras reinigen machine) op waterbasis is een veilige en effectieve manier om je tegels te reinigen. Deze zogenoemde tuin en park machines verwijderen vuil, mossen en alg van je tegels en zorgt ervoor dat je tegels er weer als nieuw uit zien!

Terrastegels reinigen met bleekwater

Betonnen tuintegels schoonmaken

Betonnen tuintegels zijn erg sterk en duurzaam, maar kunnen wel een beetje vuil worden. Mos, alg en aanslag kunnen zich hier makkelijk vastzetten. Daarom is het belangrijk om je betonnen tuintegels regelmatig te reinigen. Dit voorkomt schade en zorgt ervoor dat je tuin of terras er weer netjes uitziet.

Benieuwd naar onze werkwijze? Bekijk hier hoe wij bestrating reinigen.

Meer handige terras reinigen tips

Wil je toch zelf je terras reinigen? Dan hebben we hier wat handige tips voor je op een rij gezet.

 1. Begin met het verwijderen van grove vuiligheid. Haal alle bladeren, takken en ander grof vuil weg van je tegels. Dit voorkomt dat het vuil in je tegels gaat zitten en makkelijker is om weg te halen.
 2. Gebruik een tuinslang om de tegels schoon te spuiten. Zorg dat je de tegels niet beschadigt. Het advies is dan ook om geen hogedruksreiniger te gebruiken.
 3. Als je tegels nog steeds vuil zijn, kun je een sopje maken van water en een klein beetje groene zeep. Wrijf de tegels hiermee in. Bijvoorbeeld met een handborstel of een doek. Spoel daarna goed af met schoon water.
 4. Gebruik een handborstel of luiwagen om moeilijk te bereiken plekken schoon te maken. Denk hierbij aan de voegen tussen de tegels.
 5. Om groene aanslag te voorkomen, zul je de bovenstaande stappen elke 3 a 4 weken moeten herhalen
 6. Bij hevig vuil of tegelbeschadigingen, kun je het beste een professional inschakelen. Zij weten precies wat ze moeten doen en kunnen je tegels weer laten stralen.

Ik wil graag advies

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?