Witte vlekken op natuursteen verwijderen? Bekijk dit handige advies
14 oktober 2021 

Witte vlekken op natuursteen verwijderen? Bekijk dit handige advies

Witte vlekken op natuursteen verwijderen op het terras niet altijd even makkelijk. In dit artikel voorzien we je van advies hoe je de witte vlekken uit natuursteen kunt verwijderen en wat je juist niet moet doen.

Witte vlekken uit natuursteen verwijderen kan erg frustrerend zijn

Hoogstwaarschijnlijk ben je in het bezit van een prachtige tuin met daarin travertin terrastegels of Belgisch natuursteen. Door het terras goed te onderhouden kun je vaak jaren met plezier genieten van de prachtige tuin.

Desondanks kan het zo zijn dat er witte vlekken op het natuursteen ontstaan die je op geen enkele manier definitief kunt verwijderen. En dat kan tot frustraties leiden.

Witte vlekken uit natuursteen verwijderen


Hoe ontstaan er witte vlekken op natuursteen?

Witte vlekken op natuurstenen terras zijn makkelijk te onderscheiden van groene aanslag op natuurtegels. De witte vlekken ontstaan in tegenstelling tot groene aanslag juist op de plaatsen waar je veel loopt. Meestal komt dit omdat het terras wordt schoongemaakt met een onderhoudsmiddel wat hier niet voor bedoeld is zoals bijvoorbeeld Soda (in het volgende hoofdstuk lees je daar meer over).

De kalk in het natuursteen heeft geeft een sterke reactie op kalkhoudende schoonmaakmiddelen. Deze reactie zorgt voor witte vlekken op de natuurstenen welke je helaas niet zomaar wegkrijgt.


Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!

Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien. Daarbij is het schadelijk voor de flora en fauna in de tuin.

Vaak wordt er voor deze oplossing gekozen omdat het in eerste instantie een vlotte werking heeft en goedkoop is. Naast dat het een arbeidsintensieve klus is en het maar voor korte duur werkt, is de kans groot dat er schade wordt aangebracht aan de tegels. En dan ben je nog verder van huis!

Natuursteen schoonmaken met soda


Natuursteen behandelen met olijfolie helpt niet tegen witte vlekken

Natuursteen behandelen met olijfolie gaat er niet voor zorgen dat de witte vlekken verdwijnen op het terras. De vraag is niet zo gek omdat er vaak op internet te lezen is dat je de beschermlaag kunt vernieuwen door olijfolie of lijnolie te gebruiken.

De witte vlekken gaan hiervan niet weg, maar de beschermlaag wordt hierdoor wel vernieuwd.  Bovendien zouden wij adviseren om altijd te kiezen voor een speciale impregneerolie. Er zijn verhalen bekend waarbij het resultaat met olijfolie of lijnolie niet mooi was.


Kalk verwijderen natuursteen op het terras

Kalk verwijderen natuursteen op een terras kun je beter laten doen door een specialist. De Terraskoning is zo'n specialist welke op een doordachte, duurzame en 100% milieuvriendelijke manier de witte vlekken kan verwijderen op natuurstenen.

Door de rotatie van een speciale borsteltechniek komt alle witte aanslag los van de natuurstenen. Het los geborstelde vuil kan met een normale tuinslang op een eenvoudige manier worden verwijderd, waardoor de ondergrond er weer als nieuw uit komt te zien.

Voor binnensituaties zoals de huiskamervloer of badkamervloer kun je zelf een hg kalkverwijderaar gebruiken.Kun je natuursteen schoonmaken met groene zeep?

Ja. Natuursteen schoonmaken met groene zeep is een verantwoorde keuze. Dit komt omdat groene zeep biologisch afbreekbaar is en dus niet schadelijk is voor het milieu. Het kost wel veel tijd en energie om groene zeep in te boenen op de natuurstenen. Dit komt omdat je dit altijd met een luiwagen (of handborstel) moet doen.

natuursteen schoonmaken met groene zeep

Wil je de natuursteen laten schoonmaken door een specialist? De Terraskoning staat voor je klaar.


Gelden deze tips ook voor witte aanslag op graniet?

Ja. Graniet is een natuurproduct. Het materiaal is ook poreus en kan niet goed tegen bijtende stoffen. Wanneer je witte aanslag op graniet aantreft moet je er ten alle tijden rekening mee houden dat je geen agressieve schoonmaak hulpmiddelen gebruikt.


Krijgt De Terraskoning ook op leisteen witte vlekken eruit?

Ja. De unieke borsteltechniek van De Terraskoning zorgt dat witte vlekken op leisteen verwijderd worden, mits deze buiten worden gebruikt. Daarnaast zorgt De Terraskoning dat de rest van het het vuil op het terras ook wordt verwijderd.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?