Groene aanslag verwijderen? Bekijk onze tips
10 januari 2024 

Groene aanslag verwijderen? Bekijk onze tips

Welkom bij onze uitgebreide gids voor het verwijderen van groene aanslag. In dit artikel onthullen we effectieve en milieuvriendelijke methoden om van deze veelvoorkomende plaag af te komen. We leggen ook uit hoe groene aanslag ontstaat, waarom het belangrijk is om het te behandelen, en bieden handige tips om toekomstige aanslag te voorkomen.

Wat wordt er bedoeld met groene aanslag?

Groene aanslag maakt tegels en houtwerk glad en tast het aan. Groene aanslag bestaat uit algen, mossen en dieren die graag groeien op plekken waar het lang vochtig is geweest en op plekken waar weinig zonlicht komt. Dat is dan ook de reden dat groene aanslag vooral voorkomt in de herfst- en wintermaanden.

Er valt in deze maanden veel regen en de dagen zijn donkerder. Tegels hebben mede hierdoor minder kans om te drogen en blijven langer vochtig. Groene aanslag is in feite hetzelfde als onkruid.

Wat is groene aanslag precies?

Dit is een voorbeeld van groene aanslag

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag komt vaak voor op vochtige plaatsen met weinig zon. Tuindelen en schuttingen die in de schaduw liggen raken snel begroeid met groene aanslag, net als alle oppervlakken van hout, beton of bijvoorbeeld terrastegels.

Vaak komen zachte materialen of onregelmatige oppervlaktes meer in aanraking met groene aanslag dan rechte en harde oppervlaktes. Het seizoen speelt ook een rol: in de herfst en in de winter is de groene aanslag veel standvastiger. Dit komt omdat de zon minder lang schijnt en er meer neerslag valt.

Ik wil groene aanslag laten verwijderen

Wanneer groene aanslag verwijderen?

Wil je het terras zelf schoonmaken? Dan kun je het best kiezen voor een periode waarin het een aantal dagen achterelkaar niet regent en als het mogelijk is ook bij voorkeur een dag kiezen wanneer de zon schijnt. Ga je zelf aan de slag met een groene-aanslagreiniger, dan mag het nul tot twee dagen na het gebruik van de reiniger niet regenen.

Als dit wel het geval is, werkt het middel minder goed of zelfs helemaal niet. Ook is het noodzakelijk om de groene-aanslagreiniger te verwerken bij temperaturen hoger dan +5°C.

Wil je je terras laten reinigen door een professioneel bedrijf? Dan hoeft er minder snel rekening gehouden te worden met het weer.

Welke periode groene aanslag verwijderen?

Bij De Terraskoning zijn we experts in het verwijderen van groene aanslag, en we weten dat timing cruciaal is om het beste resultaat te bereiken. Hoewel groene aanslag in principe op elk moment van het jaar kan worden verwijderd, zijn er bepaalde periodes die bijzonder geschikt zijn voor deze klus.

In het algemeen is het begin van de lente de beste tijd om groene aanslag te verwijderen. De temperatuur begint te stijgen, de vochtigheid neemt af en de dagen worden langer, wat de ideale omstandigheden creëert voor deze taak. Het schoonmaken van je terras aan het begin van de lente zorgt ervoor dat het klaar is voor de warme zomermaanden, zodat je optimaal kunt genieten van de tuin.,

Ook de herfst is een goede periode voor het schoonmaken van je terras. Hiermee voorkomt u de ophoping van groene aanslag tijdens de wintermaanden, wanneer vocht en kou vaak leiden tot versnelde groei van algen en mos.

Groene aanslag verwijderen op tegels en hout komt het meest voor

Groene aanslag komt het meest voor op tegels en houten oppervlakken omdat deze materialen veel vocht vasthouden. Zoals eerder gezegd wordt het veroorzaakt door algen, mos en schimmels die gedijeacn in vochtige omgevingen. Wanneer er regen valt of er vocht in de lucht hangt, kunnen deze organismen zich gemakkelijk op tegels en houten oppervlakken vestigen en beginnen te groeien.

Tegels zijn ook vatbaar voor groene aanslag vanwege de kleine poriën in het materiaal. Deze poriën bieden een ideale omgeving voor algen en mossen om te groeien en zich te vermeerderen.

Houten oppervlakken hebben de neiging om meer vocht vast te houden dan andere materialen, omdat hout van nature een poreus materiaal is. Doordat de toplaag poreuzer wordt wordt het hout kwetsbaarder voor groene aanslag. Vocht creëert de ideale omgeving voor algen, mossen en schimmels om te groeien en te gedijen. Gebruik nooit chemische middelen om de groene aanslag te verwijderen!


Groene aanslag verwijderen winter

Groene aanslag verwijderen in de winter? Het is mogelijk. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat het gedaan moet worden door een professional en dat het boven de 5°C moet zijn.

Het gevaar van groene aanslag reinigers

Om groene aanslag te verwijderen bieden veel bedrijven en producenten een anti-groen middel aan. Het voordeel van veel voorkomende groene-aanslag reinigers is dat ze relatief goedkoop te verkrijgen zijn. Het grootste nadeel van deze producten is dat het enkel de groene gloed laat verdwijnen. De algen blijven op uw ondergrond aanwezig en hiermee blijft de kans op uitglijden door een vervuilde ondergrond ook steeds op de loer liggen.

Groene aanslag verwijderaars in winkels

Veel organisaties en producenten bieden om groene aanslag te verwijderen een anti-groen middel aan. Helaas lijken deze producten onschuldiger dan dat ze zijn. De groene aanslag verwijderaar van de action bijvoorbeeld bevat de gevaarlijke en giftige stof didecyldimethylammonium chloride.

Deze stof verdelgt niet alleen de groene aanslag, maar is ook zeer gevaarlijk voor huisdieren zoals honden en katten. Het veroorzaakt brandwonden en er moet voorkomen worden dat dit milieu onvriendelijke middel in het milieu terecht komt.

De CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) raadt u zelfs aan om bij gebruik van dit middel beschermende maatregelen te nemen zoals het dragen van beschermende kleding en handschoenen. De stof didecyldimethylammonium chloride is ook schadelijk voor mensen in onverdunde vorm. Het beschadigt direct levend weefsel als u het binnenkrijgt. Ons advies is daarom om de groene aanslag verwijderaar van de Action niet te gebruiken.

De groene aanslag verwijderaars van HG en de groene aanslag verwijderaars van de Gamma bevatten ook onder andere Didecyldimethylammonium chloride maar dan in een verdunde vorm. Ondanks dat hiermee de agressiviteit van het product afneemt is deze nog steeds zeer schadelijke voor mens, milieu en dier.

Met hogedrukreiniger groene aanslag verwijderen? Niet doen!

Een ander veelvoorkomende manier van het reinigen van een terras, vlonder of bestrating is het gebruik van een hogedruk reiniger. Dit raden wij ten zeerste af. Deze methode heeft als grootste nadeel dat de druk vaak zo hoog is dat sommige steensoorten poreus raken en daardoor steeds sneller vuil zullen worden.

Tevens spuit je alle voegen rondom het straatwerk leeg waardoor er verzakkingen kunnen ontstaan. Het gebruik van een hogedruk reiniger gaat tevens ook gepaard met een enorm verbruik van schoon drinkwater en je spuit het vuil vaak tegen de gevel aan. Zo kan de oprit er bijvoorbeeld er schoon uitzien, maar is de gevel enorm vervuild! Daarnaast is deze methode niet erg milieuvriendelijk en duurzaam.

hogedrukreiniger groene aanslag verwijderen


Groene aanslag verwijderen azijn? Ook geen goed idee

Groene aanslag verwijderen met azijn kun je beter maar niet doen. Helaas wordt het door veel mensen gebruikt om groene aanslag op een goedkope manier te verwijderen. En azijn is natuurlijk heel makkelijk te verkrijgen. Groene aanslag verwijderen met azijn heeft veel nadelen.

Allereerst duurt het heel lang voordat de groene aanslag echt weg is. En zijn veel bestanddelen in en rondom een terras niet bestand tegen de ingrediënten van azijn. Dit komt omdat azijn de PH-waarde van de natuur beïnvloed en dat is niet goed voor de natuur.

Bovendien is de werking van azijn maar van korte duur en werkt het niet preventief. En dan hebben we het nog niet eens over de vieze geur!

Lees ook: Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet

Groene aanslag verwijderen biotex? Een verkeerde keuze

Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien. De kans op ongelukken zijn vanwege gladheid enorm groot. Bovendien is het een enorm tijdrovende bezigheid om het in te boenen en schadelijk voor de flora en fauna.

Ook niet doen: groene aanslag verwijderen met Soda

Groene aanslag verwijderen met soda Ons advies is om het niet te doen. Het is verleidelijk om wel groene aanslag te verwijderen met soda en waspoeder, want ze zorgen vaak voor een vlotte werking, is niet duur en makkelijk te verkrijgen.

Maar het is niet de perfecte oplossing. Wij zijn van mening dat je dit veel beter op een andere manier kunt doen.

Eigenlijk is Soda niets meer dan een bijtend schoonmaakmiddel en is het schadelijk voor bomen, planten en gras. Het is bovendien een methode die veel inspanning met zich meebrengt en werkt ook maar voor korte duur. Wat de kans op schade aan het terras erg groot maakt.

groene aanslag verwijderen met Soda

Informatie over: groene aanslag verwijderen met strooizout of keukenzout

Het gebruiken van strooizout of keukenzout om groene aanslag te verwijderen brengt schade aan tegels en heeft nadelige gevolgen voor de flora en fauna.  Strooizout is wel een goed middel ter verwijdering van sneeuw, ijsvorming of ijzel op een terras om gladheid tegen te gaan.

Het is een dooimiddel en erg geconcentreerd. Dit komt omdat er natriumchloride in zit. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het terras. We hebben een aantal nadelen voor je op een rij geet:

 • Er kan schade ontstaan aan natuursteen en siertegels
 • Omdat hout zich ‘invreet’ in materiaal, kan er schade ontstaan aan hout, steen en metaal.
 • (Strooi)Zout is schadelijk voor een waterrijke omgeving door het aanwezige hoge concentraat zout
 • Voor het verwijderen van groene aanslag op een terras aan het water dient er rekening gehouden te worden met het feit dat strooizout niet in oppervlakte water mag komen. De aanwezige stof natriumchloride kan schade geven aan planten in de tuin en dieren.
 • Daarnaast zijn de gevolgen voor het bodemleven erg groot. Dit komt omdat concentraat van het zout erg hoog is. De wortels van planten kunnen moeilijker water opnemen omdat zout water aantrekt en het vasthoud. Hierdoor kunnen planten slecht groeien of verdrogen.

Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze

Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. Wel vergt het enorm veel inzet en tijd om het in te boenen, omdat je altijd met een handborstel of luiwagen (dit is iets anders dan een harde bezem !) te werk gaat.

Terrassen of tegels schoon krijgen met groene zeep is over het algemeen gezien een optie welke goed te verantwoorden is. Wil je liever zelf geen moeite doen om de groene aanslag te verwijderen? Laat de Terraskoning het voor je doen!

Stappenplan voor het verwijderen van groene aanslag met groene zeep

 1. Voorbereiding: Zorg dat je de volgende materialen bij de hand hebt: emmer, warm water, groene zeep, harde handborstel of luiwagen, en tuinslang.
 2. Mengsel maken: Vul de emmer met warm water en voeg een ruime hoeveelheid groene zeep toe. Roer het mengsel tot de zeep goed is opgelost.
 3. Oppervlak bevochtigen: Maak het te reinigen oppervlak nat met de tuinslang.
 4. Groene zeep aanbrengen: Giet het zeepmengsel over het vochtige oppervlak of breng het aan met de handborstel.
 5. Schrobben: Gebruik de handborstel of luiwagen om het oppervlak grondig te schrobben. Besteed extra aandacht aan plekken met veel aanslag.
 6. Inwerken: Laat het zeepmengsel enige tijd (ongeveer 15-30 minuten) inwerken op het oppervlak.
 7. Afspoelen: Spoel het oppervlak grondig af met de tuinslang. Zorg ervoor dat alle zeepresten worden verwijderd.
 8. Herhalen indien nodig: Bij hardnekkige groene aanslag kan het nodig zijn om het proces te herhalen.
 9. Drogen: Laat het oppervlak natuurlijk drogen.

Met de handborstel en water schrobben nog altijd het beste

Gewoon ‘ouderwets’ met de handborstel en een emmer warm water (je kan ook lauw water gebruiken) de groene aanslag verwijderen werkt het beste en is de milieuvriendelijkste keuze. Alleen is het natuurlijk niet te doen als je een groot terras hebt. Dit is veel te arbeidsintensief en tijdrovend.

De Terraskoning heeft daar een oplossing voor. Zij hebben een unieke borsteltechniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat het terras er weer uitziet als nieuw en alles op een milieuvriendelijke manier! Je kunt een demonstratie op locatie aanvragen waar je zult zien hoeveel verschil het maakt. Groene aanslag verwijderen tuinmeubels of groene aanslag verwijderen muur? Daarin kan de Terraskoning niets voor je betekenen.


Kies altijd voor een milieuvriendelijk en duurzame reinigingstechniek

De hierboven genoemde reinigingstechniek heeft als grootste voordeel dat het 100% milieuvriendelijk en duurzaam is. Een minimaal verbruik van schoon drink water, het laat de voegen in tact, tast het straatwerk of hout niet aan en zorgt voor een optimaal resultaat.

Groene aanslag verwijderen biologisch

Door de rotatie van de borstel komt alle groene aanslag en overige vervuiling los van het oppervlak. Deze los geborstelde vervuiling kan gemakkelijk verwijdert worden met een normale tuinslang waardoor de ondergrond er weer als nieuw uit komt te zien. Bijkomend voordeel is dat de borstel de voegen schoon borstelt, vrij van onkruid maakt maar deze toch gevuld achterlaat. Je hebt daarom geen last van leeggespoten voegen en vervuiling aan bijvoorbeeld gevels.

De borsteltechniek van De Terraskoning is voor menig particulier of horeca ondernemer de geschikte oplossing voor de verwijdering van groene aanslag. De vervuilde, groen gekleurde en gladde ondergrond zal veranderen in een schoon, veilig en als nieuw uitziend terras.


Groene aanslag en gladheid: antislip vlonderstroken helpen

Groene aanslag zorgt er in veel gevallen voor dat een terras of vlonder glad wordt. En dit is levensgevaarlijk. Zoals hierboven al uitgelegd kun je dit voorkomen door je terras grondig te laten reinigen.

Om het terras nog veiliger te maken kun je er voor kiezen om antislip vlonderplanken stroken te monteren op het terras. Dit is een efficiënte oplossing om valpartijen op het terras te verkleinen. Ook tijdens koude en natte perioden bewijzen ze hun meerwaarde. Andere oplossingen kun je vinden bij de professionals van De Antislip Expert.

Mossen en algen laten verwijderen?

Mossen en algen kunnen zich ontwikkelen op vochtige oppervlakken, vooral in de schaduwrijke delen van een terras. Als ze niet op tijd worden verwijderd, kunnen ze leiden tot schade aan het terras en het oppervlak glad maken, wat gevaarlijk kan zijn.

Effectief mossen algen verwijderen

Om mossen en algen effectief te verwijderen, maken we gebruik van professionele schoonmaakmiddelen en apparatuur, waaronder onze doordachte borstelmethode. Afhankelijk van het type terras en de mate van aanslag, kunnen we de meest geschikte methode selecteren om de mossen en algen te verwijderen.

Bij het verwijderen van mossen en algen gaan we te werk volgens een aantal stappen. Ten eerste inspecteren we het terras om de omvang van de aanslag te bepalen en de meest geschikte reinigingsmethode te kiezen. Vervolgens maken we het oppervlak nat en brengen we een geschikte reiniger aan om de aanslag los te weken. Daarna gebruiken we onze professionele apparatuur om het oppervlak grondig schoon te maken en het vuil en de aanslag weg te spoelen.

Als laatste stap inspecteren we het terras opnieuw om ervoor te zorgen dat alle mossen en algen volledig zijn verwijderd.

Als je last hebt van mossen en algen op je terras en je wilt dit op professionele wijze laten verwijderen, neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag bij het reinigen en beschermen van je terras, zodat het er weer als nieuw uitziet en veilig is om op te lopen.

Ik wil van mijn algen af

Groene aanslag verwijderen zonder schrobben

Als specialist op het gebied van terrasreiniging hebben we verschillende methoden en apparatuur tot onze beschikking om groene aanslag effectief te verwijderen, zonder dat er schrobben aan te pas komt. We gebruiken bijvoorbeeld een unieke borsteltechniek met speciale opzetstukken  om vuil en aanslag effectief te verwijderen.

We begrijpen dat het schoonmaken van je terras een klus kan zijn die je liever uitbesteedt, vooral als je niet over de juiste apparatuur of ervaring beschikt. Daarom bieden we professionele terrasreinigingsdiensten aan om je te helpen bij het reinigen van je terras, het verwijderen van groene aanslag en het beschermen van het oppervlak tegen toekomstige aanslag.

Stappenplan voor het verwijderen van groene aanslag met de unieke borsteltechniek van De Terraskoning

 1. Voorbereiding:  We zorgen ervoor dat het te reinigen oppervlak vrij is van losse vuil en puin.
 2. Borsteltechniek toepassen: We gebruiken onze speciale borstelapparatuur. Deze machine is uitgerust met roterende borstels die speciaal ontworpen zijn om groene aanslag effectief te verwijderen.
 3. Oppervlak reinigen: We bewegen de borstelapparatuur gelijkmatig over het oppervlak. De roterende borstels zullen de groene aanslag losmaken en verwijderen.
 4. Afspoelen: Na het borstelen, spoelen we het oppervlak af met een tuinslang om alle losgemaakte aanslag te verwijderen.
 5. Inspectie: We controleren het oppervlak op eventuele resterende aanslag. We herhalen indien nodig de borstelprocedure op de resterende plekken.
 6. Drogen: Laat het oppervlak natuurlijk drogen.
"Met onze unieke borsteltechniek benaderen we groene aanslagverwijdering op een manier die zowel effectief als milieuvriendelijk is. Van de zorgvuldige voorbereiding tot de nauwgezette afwerking, ons team zet zich in voor kwaliteit bij elke stap. Onze speciale borstelapparatuur is ontworpen om groene aanslag grondig en voorzichtig te verwijderen, zonder schade toe te brengen aan uw oppervlakken. We staan achter onze methode omdat het een diepe reiniging biedt en tegelijkertijd het milieu respecteert. Bij De Terraskoning, streven we naar uitmuntendheid in elke reinigingsklus, zodat u kunt genieten van een schoon, veilig en prachtig terras" - Marciano Simonis, expert bij De Terraskoning.


groene aanslag verwijderen - voor en na door De Terraskoning

Groene aanslag voorkomen met De Terraskoning

Wil je van groene aanslag af zoals alg en mos? En wil je weer een veilige terras? De terraskoning staat voor je klaar om jouw tuin weer zoals nieuw eruit te laten zien!  Juist als de dagen we mooier worden is het fijn dat je kunt genieten van een mooi terras. De Terraskoning doet o.a. :

Benieuwd naar de mogelijkheden of het resultaat van een reiniging?  Vraag vrijblijvend een offerte en/of demonstratie aan.

Ik wil van mijn groene aanslag af

Veelgestelde vragen over groene Aanslag en verwijdering

Is groene aanslag schadelijk voor planten of dieren in mijn tuin?

Groene aanslag zelf is niet direct schadelijk voor planten of dieren. Echter, sommige reinigingsmethoden of chemicaliën die gebruikt worden om groene aanslag te verwijderen kunnen wel schadelijk zijn. Kies daarom voor milieuvriendelijke reinigingsopties.

Hoe kan ik groene aanslag voorkomen op plekken die vaak in de schaduw liggen?

Regelmatige reiniging en het zorgen voor een goede luchtcirculatie kunnen helpen. Overweeg ook om de schaduwrijke gebieden te wijzigen, bijvoorbeeld door het snoeien van overhangende takken.

Kan ik groene aanslag veilig verwijderen van gekleurde of geverfde oppervlakken?

Ja, maar het is belangrijk om een milde, niet-schurende methode te kiezen. Test altijd eerst op een klein, onopvallend gebied om te controleren op verkleuring of beschadiging.

Zijn er seizoensgebonden overwegingen bij het verwijderen van groene aanslag?

Het is het beste om groene aanslag te verwijderen tijdens drogere periodes en bij mildere temperaturen, zoals in het voorjaar of najaar. In de winter kan het verwijderen lastiger zijn door vorst en in de zomer door de hitte en droogte.

Hoe vaak moet ik mijn terras of paden reinigen om groene aanslag te voorkomen?

Dit hangt af van de omstandigheden in uw tuin, zoals schaduw en vochtigheid. Over het algemeen is een jaarlijkse of tweejaarlijkse reiniging aan te raden.

Kan ik groene aanslag verwijderen van delicate oppervlakken zoals zandsteen of marmer?

Ja, maar wees extra voorzichtig. Gebruik milde reinigingsmethoden en vermijd agressieve chemicaliën of hogedrukspuiten die het oppervlak kunnen beschadigen. Een expert inschakelen is altijd de beste keuze.

Wat is de beste manier om groene aanslag te verwijderen?

De beste manier om groene aanslag te verwijderen is door gebruik te maken van milieuvriendelijke en effectieve methoden zoals de unieke borsteltechniek van De Terraskoning. Deze methode verwijdert de aanslag grondig zonder schade aan het oppervlak of het milieu.

Wat is het beste middel tegen groene aanslag?

Voor een milieubewuste aanpak raden wij het gebruik van biologisch afbreekbare middelen zoals groene zeep aan. Echter, voor grotere oppervlakken of hardnekkige aanslag biedt De Terraskoning professionele reiniging met gespecialiseerde apparatuur die effectief en veilig is en op basis van water.

Hoe verwijder ik groene aanslag van tuintegels?

Groene aanslag op tuintegels kan worden verwijderd met groene zeep en een handborstel voor kleinere gebieden. Voor grotere oppervlakken of grondiger reiniging biedt De Terraskoning een professionele service die gebruikmaakt van geavanceerde technieken om uw tuintegels te reinigen zonder ze te beschadigen.

Is driehoek zeep hetzelfde als groene zeep?

Driehoek zeep is een type groene zeep, bekend om zijn milieuvriendelijke en veelzijdige reinigingseigenschappen. Het kan gebruikt worden voor het verwijderen van lichte groene aanslag, maar voor een grondigere reiniging zijn de diensten van De Terraskoning met hun gespecialiseerde apparatuur een betere keuze.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?