Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet!
27 oktober 2020 

Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet!

Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet! Een veel voorkomend antwoord op de verwijdering van groene aanslag op houten vlonders, terrassen en steigers is het gebruik van schoonmaakazijn. In dit blog leggen wij u uit wat groene aanslag precies is en waarom het niet verstandig is om dit te verwijderen met schoonmaakazijn. Daarnaast geven we u milieuvriendelijk advies ter verwijdering van groene aanslag.

Een houten vlonder in de tuin is een prachtig aanzicht.  Helaas ontkomt niemand er aan om de houten vlonder eens in de zoveel tijd goed te reinigen. Dit komt omdat er op een gegeven moment groene aanslag kan gaan vormen op de vlonder. Dit gaat in bijna alle gevallen altijd om algen in combinatie met mos. Het is aan te raden minstens twee keer per jaar een houten vlonder goed schoon te maken. Groene aanslag kan namelijk zeer glad worden en dat kan leiden tot valpartijen. En die willen we natuurlijk voorkomen!  Je ontkomt er dus niet aan om uw vlonder te reinigen. Hoe precies? In dit artikel geven we tips over wat er juist wel of juist niet helpt om groene aanslag op een vlonder te verwijderen.

De beste tijd van het jaar om een vlonder te reinigen is het voorjaar. Dan kun je de rest van het jaar genieten van je mooie, schone en veilige vlonder.

Wat is groene aanslag precies?

Groene aanslag is een laag algen die zich nestelen op uw ondergrond. De algen zijn sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De factoren die algengroei versterken zijn afwisselende weersomstandigheden, ligging, omgeving, frequentie van betreding en zonlicht. Plaatsen en plekken die veelal weinig tot geen zonlicht te verwerken krijgen zullen vele malen sneller en heviger last hebben van groene aanslag dan plekken waar veelal de zon schijnt. Aangezien hout een natuur product is en veelal in de buitenlucht gebruikt wordt is het probleem van groene aanslag van alle tijden.

Voorbeeld van groene aanslag op een terras

Voorbeeld van groene aanslag op een terras

Groene aanslag verwijderen azijn is niet de oplossing

U hoeft niet lang te zoeken op het internet om een aantal schoonmaak tips te vinden ter verwijdering van groene aanslag op verschillende ondergronden. De tips variëren van het gebruik van kokend water tot en met het gebruik van schoonmaakazijn. Uw houten terras, vlonder of steiger reinigen met schoonmaakazijn om zo van de groene aanslag af te komen is geen goed idee. Azijn is een middel dat veel gebruikt wordt tijdens het schoonmaken in huis. Men gebruikt het voor het ontkalken, ontstoppen, schoonmaken, ontsmetten en om vlekken te verwijderen in stof. Vaak hele andere materialen en/of stoffen dan hout. Hout is veel kwetsbaarder en is niet opgewassen tegen de hoge zuurgraad die azijn bevat. Vlonder schoonmaken met azijn? Doe het niet!

Groene aanslag verwijderen azijn is niet de oplossing

Waarom azijn slecht is voor de reiniging van een houten terras

Azijn is slecht voor uw houten terras, vlonder of steiger vanwege de hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat uw hout verkleurd en op sommige plekken krom trekt. Door de hoge zuurgraad tast u niet alleen de groene aanslag aan maar ook het milieu eromheen. Tijdens het schoonmaken van uw terras is het onmogelijk om te voorkomen dat er azijn in aanraking komt met oppervlakte water en/of in de bodem rondom uw terras verdwijnt. De omgeving krijgt hierdoor te maken met een hoge zuurgraad (in de bodem of het water) wat ervoor kan zorgen dat waterleven zoals verschillende planten en vissen zullen verdwijnen. Op plaatsen waar azijn in de bodem is getrokken is het haast onmogelijk om nog plantengroei te ontwikkelen.

Tijdens de reiniging van uw terras met schoonmaakazijn creëert u dus een niet wenselijk effect door de vele nadelen die dit met zich meebrengt. Uw hout verkleurt mogelijk, trekt in vele gevallen krom, uw planten in de tuin gaan dood en mocht u aan het water wonen zullen is er een kans dat vissen komen te overlijden. Dit enkel door het gebruik van wat schoonmaak azijn ter verwijdering van groene aanslag.

Kleur van het hout kan veranderen door toepassen anti groene aanslag producten

Veel producten tegen groene aanslag zorgen ervoor dat mossen en algen gedood worden. Dit geeft een vaak donker effect op uw houten terras, vlonder of steiger. De producten zijn vaak niet geschikt voor een houten ondergrond en vaak niet milieuvriendelijk. Een groot nadeel van het gebruik van deze producten is dat u zelf achteraf alle dode mossen en algen moet verwijderen. Dit is vaak arbeidsintensief en kost u veel tijd.

Kleur van het hout kan veranderen door toepassen anti groene aanslag producten

Producten zoals Soda zijn redelijk effectief tegen groene aanslag. Soda vermengt met heet water die u met een gieter of insectenspuit kunt verdelen over uw terras. Hierdoor trekt u het leven uit het mos en de algen. Deze dienen na behandeling met soda te worden verwijderd door middel van het gebruik een bezem. U zult hierdoor alle dode mos en algen weg bezemen. Het nadeel van deze manier is dat het redelijk arbeidsintensief is om uw complete terras of vlonder meerdere malen te behandelen (eerst met soda en later alle dode mossen en algen te verwijderen met een zachte bezem). Niet alle vervuiling zal loskomen van uw terras door het gebruik van deze producten.

De beste doe het zelf oplossing is nog altijd uw hout te behandelen met enkel water en een handborstel. Hierdoor maakt u de algen week en kunt u deze weg borstelen door het gebruik van een zachte handborstel. Nadeel ook van deze oplossing is dat dit enorm arbeidsintensief is. Voor een terras van 30 vierkante meter bent u ruim een dag kwijt.

De video hieronder laat zien hoe de Terraskoning te werk gaat en welke voordelen dat heeft.

Hoe houten vlonder schoonmaken? (de beste manier)

De beste manier is om uw terras machinaal te laten borstelen. Door een unieke borsteltechniek van De Terraskoning en enkel het gebruik van water zorgt men ervoor dat alle algen loskomen van het te reinigen oppervlak. U kunt de reiniging met een borsteltechniek het beste vergelijken met het gebruik van een elektrische tandborstel. Door de rotatie van de borstel komt alle vervuiling, algen en mossen los van uw vlonder, terras of steiger.

Alle losse vervuiling, mossen en algen kunnen gemakkelijk afgespoten worden met een normale tuinslang. Hier zal nooit een hogedruk spuit gebruikt worden dit door het nadelige effect van een hogedrukspuit op hout. De Terraskoning is een bedrijf gespecialiseerd in de reiniging van houten terrassen, vlonders, bestrating en steigers. Wij gebruiken enkel de unieke borsteltechniek in combinatie met water voor de verwijdering van groene aanslag. De reiniging van uw terras door De Terraskoning heeft als voordeel dat uw terras op een professionele en 100% milieuvriendelijk manier word gereinigd.


Voor een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie kunt u contact opnemen via het contactformulier.

Over de schrijver
Marciano Simonis is de eigenaar van De Terraskoning. De Terraskoning is gespecialiseerd in het reinigen van terrassen, vlonders en diverse soorten tegels en bestrating. Zij reinigen en verwijderen onder andere groene aanslag op diverse ondergronden. Dit doormiddel van een unieke borsteltechniek en op een duurzame en ecologische manier.
Reactie plaatsen