Betontegels reinigen? Handig advies & praktische tips op een rij
09 december 2022 

Betontegels reinigen? Handig advies & praktische tips op een rij

Betontegels reinigen is niet moeilijk, maar het vraagt wel om de juiste producten en methodes. In dit artikel lees je handig advies voor het reinigen van betontegels, zodat je ze weer schoon en veilig beloopbaar krijgt. Ook geven we je een aantal praktische tips, zodat je het optimale resultaat bereikt.

Waarom moet je betontegels reinigen?

Betontegels zijn poreus en kunnen daardoor vuil en vocht opnemen. Als je de tegels niet regelmatig reinigt, kunnen er verkleuringen en vlekken ontstaan. Bovendien kan door vuil en vocht het beton gaan rotten (betonrot), waardoor het materiaal kan gaan breken. Daarom is het belangrijk om de tegels regelmatig te reinigen, zodat ze er schoon, fris en hygiënisch uitzien.

Vuile betontegels veroorzaken tevens gladheid. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat je dan makkelijk uit kunt glijden. Door de ondergrond te reinigen kun je ongelukken voorkomen.

Betontegels reinigen door De Terraskoning

4 Methodes die je beter niet kunt toepassen

Op internet circuleren veel filmpjes en artikelen over 'handige' tips voor het reinigen van betontegels. Een aantal daarvan kun je zeker toepassen, maar er zijn er ook tips die je beter niet kunt toepassen. De 4 meest gemaakte fouten hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1. Betontegels reinigen met schoonmaakazijn 

Schoonmaakazijn is een product dat niet zo milieuvriendelijk is en is mede daardoor niet geschikt voor het reinigen van betontegels. Azijn is namelijk te zuur voor het materiaal en daardoor kan de toplaag van de betontegels beschadigen.

Betontegels reinigen met azijn kan er bovendien voor zorgen dat er witte vlekken ontstaan op de tegels die je er niet of nauwelijks uit kunt krijgen. Daarnaast geeft azijn een onprettige geur af, die je niet graag wilt hebben in je tuin.

2. Betontegels reinigen met een hogedrukreiniger 

Betontegels reinigen met een hogedrukreiniger is niet aan te raden. Een hogedrukreiniger is een krachtig apparaat dat veel water gebruikt. Het hogedrukwater kan de bovenste laag van het beton beschadigen, waardoor het poreus en dus vatbaar wordt voor vlekken.

Lees ook eens: Vlekken op betontegels verwijderen: de oplossing!

Betontegels reinigen met schoonmaakazijn? Doe het niet!

3. Betontegels reinigen met bleekwater

Bleekwater is een effectief middel om vuil en vet te verwijderen. Het is echter niet geschikt voor het reinigen van betontegels. Bleekwater is namelijk te agressief voor het materiaal en kan daardoor de toplaag beschadigen en vlekken veroorzaken. Bovendien geeft bleekwater een onprettige geur af, die je niet in huis wilt hebben.

4. Betontegels reinigen met Biotex

Biotex is niet geschikt voor het reinigen van betontegels. Het bekende wasmiddelmerk wordt helaas nog te vaak ingezet om betontegels en andere soort ondergronden te reinigen.

Naast het feit dat Biotex een agressief middel is en daardoor de toplaag van het beton kan beschadigen, worden de tegels daardoor ook enorm glad. Dat vergroot de kans op valpartijen en dat mag nooit de bedoeling zijn!

Lees ook eens: Terras schoonmaken met soda? Niet doen! 

Hoe kun je betontegels dan wel reinigen? 3 praktische tips

Hoe betontegels reinigen? Bij het zelf schoonmaken van de tegels is het belangrijk om te letten op de producten die je gebruikt. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is de milieuvriendelijkheid. Je wilt natuurlijk niet dat de flora en fauna de dupe is van de middelen die jij gebruikt. Om betontegels zo milieuvriendelijk te reinigen geven we hieronder 3 praktische tips.

1. Reinig de betontegels met groene zeep en microvezeldoek

wittGroene zeep is een schoonmaakmiddel dat bestaat uit natuurlijke onderdelen. Dit maakt het milieuvriendelijk en is veilig te gebruiken op alle soorten oppervlakken, dus ook op betontegels. Het wordt vaak gebruikt om groene aanslag en korstmossen te verwijderen.

Groene zeep beschadigt het oppervlak niet en is zacht genoeg om regelmatig te gebruiken. Je kunt het op de volgende manier gebruiken:

  • Doe een beetje groene zeep in een emmer met lauwwarm water en roer dit goed door elkaar.
  • Doe een kleine hoeveelheid van het sopje op een microvezeldoek en wrijf hiermee over de betontegels.
  • Spoel de tegels na met lauwwarm water (niet met een hogedrukspuit!)
  • en droog ze vervolgens af met een schone, droge doek.

Een intensieve klus, maar wel met resultaat!

betontegels met groene zeep

2. ‘Ouderwets’ boenen met een handborstel en een emmer water

De milieuvriendelijkste keuze is om 'ouderwets' te boenen met een handborstel en een emmer warm of lauw water water. Je kunt er ook voor kiezen om een luiwagen te gebruiken. Het gaat op bijna dezelfde manier als hierboven omschreven, alleen dan zonder het gebruik van groene zeep en je gebruikt een handborstel in plaats van een microvezeldoek.

  • Giet wat lauw of warm water in een emmer
  • Borstel de tegels schoon met een handborstel of een luiwagen
  • Spoel de tegels na met lauwwarm water
  • Om te voorkomen dat er algen, mossen gaan groeien op de betontegels, is het belangrijk om de tegels regelmatig te reinigen.

Deze methode is zeer effectief om bijvoorbeeld mossen en andere groene aanslag te verwijderen. Een nadeel is dat het veel werk kost als je een groot terras hebt.

3. Laat je betontegels schoonmaken door een specialist

Zelf je terras goed en op een milieuvriendelijke manier reinigen kan een intensieve klus zijn. De beste manier om je betontegels schoon te maken, zonder zelf inspanning te leveren, is het inschakelen van een specialist.

De Terraskoning heeft een doordachte (en unieke) borsteltechniek welke 100 procent milieuvriendelijk is en welke geen schade veroorzaakt aan welke ondergrond dan ook. Tijdens de werkzaamheden maakt De Terraskoning enkel gebruik van water in combinatie met de borstelmethode (en dus niet van chemicaliën).

De borsteltechniek is het best te vergelijken met een enorm grote elektrische tandenborstel. Door middel van de rotatie van de borstel op de betontegels zal alle vervuiling loskomen van het oppervlak.

Bekijk de video van onze werkwijze hieronder of neem contact met ons op.


Veelgestelde vragen over het schoonmaken van betontegels

We krijgen vaak specifieke vragen over het schoonmaken van betontegels. Daarom hebben we hieronder een kort overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen.

Kunnen jullie oude betontegels reinigen?

Ja zeker! Oude betontegels reinigen vinden wij juist het leukst; want dan zijn de resultaten het mooist! Ben je nog niet overtuigd van onze werkwijze of wil je eerst zien hoe wij te werk gaan? Dan kun je helemaal vrijblijvend een demonstratie inplannen bij in je eigen tuin.

Ik wil een gratis demonstratie

En kunnen jullie ook zwarte betontegels reinigen?

Ja, onze borsteltechniek is geschikt voor alle soorten betontegels, dus ook zwarte betontegels.


Kan De Terraskoning ook keramische tegels schoonmaken en gecoate tegels schoonmaken?

Na een periode van kou en natheid kom het vaak voor dat keramische en gecoate tegels vuil en glad zijn. Deze ondergronden zijn ook gebaat bij een goede reiniging. De Terraskoning kan met zijn borstelmachine ook keramische tegels en gecoate tegels schoonmaken.  Onze borsteltechniek kan op (bijna) elke ondergrond worden toegepast.

Bekijk ook eens dit handige artikel: Keramische tuintegels schoonmaken? Bekijk deze handige tips

Beton of vloertegels reinigen in de tuin? Laat De Terraskoning het voor je doen

Wil je beton of vloertegels reinigen in de tuin? Dat is een arbeidsintensieve klus! Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden aan de specialisten van De Terraskoning. Vraag naar onze mogelijkheden of vraag vrijblijvend een demonstratie op locatie aan.

De Terraskoning is specialist in:

Ik wil graag advies

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?