3 handige tips voor een schoon terras
18 januari 2021 

3 handige tips voor een schoon terras

Een terras reinigen is een pittig karwei. Een van de belangrijkste redenen om dit klusje uit te stellen is natuurlijk de arbeidsintensiteit. Maar mocht je willen genieten van een schoon en veilig beloopbaar terras dan moeten de handen uit de mouwen worden gestoken. Afhankelijk van de huidige status van terras en de grootte daarvan zal dit jaarlijks of in sommige gevallen zelfs meerdere keren per jaar noodzakelijk zijn.

Tip 1. Zo voorkom je groene aanslag op je terras

Groene aanslag vorming voorkomen is beter dan genezen. Een schoon terras zal nooit binnen een dag volledig onder de groene aanslag zitten. De groene aanslag begint vaak met een kleine plek op de ondergrond, op een locatie die over het algemeen vaak vochtig is en weinig zonlicht te verwerken krijgt. Mocht je dit opvallen en pak je deze zo juist ontstaande groene aanslag direct aan, dan loop je niet het risico dat deze groene aanslag zich als een olievlek over het terras verspreid. Laat je de beginnende groene aanslag zitten, zal je later in het jaar hier meer tijd en vooral energie in moeten steken.

Zo voorkom je groene aanslag op je terras

In het beginstadium behandel je groene aanslag nog makkelijk zelf

De plekken waar groene aanslag vorming langzaam ontstaat zijn redelijk gemakkelijk zelf te behandelen. De groene aanslag heeft zich namelijk nog niet in een dusdanige hoeveelheid laten zien dat u het einde van de tunnel niet kunt zien. Een emmer met warm water en wat opgeloste groene zeep en een ‘luiwagen’ is veelal voldoende om deze groene aanslag te verwijderen. Tip: voordat je het emmertje met warm water over de groene aanslag heen giet, eerst het oppervlak dat je wilt behandelen even natspuiten met een tuinslang en/of emmertje water. Lees ook: Groene aanslag verwijderen? Wat je niet en juist wel moet doen!

Eerst het oppervlak vochtig maken maakt de verwijdering van de groene aanslag gemakkelijker. Zodoende is er minder kracht nodig om deze groene aanslag van het oppervlak af te bezemen.

Tip 2. Gebruik natuurlijke enzymen om een klein deel van het terras schoon te maken

Het terras schoonmaken met enzymen is met name handig om groen aanslag te verwijderen op een klein deel van een terras. Natuurlijke enzymen klinken als een moeilijk scheikundig project, maar het is veel makkelijker dan je denkt. Voor de reiniging op deze alternatieve manier heb je namelijk maar twee dingen nodig. Een drukpompje en wat natuurlijke enzymen. Deze zijn relatief goedkoop te bestellen en leveren na een aantal dagen een schoon en groen vrij terras op.

Hoe breng je natuurlijke enzymen aan op je terras?

Zoals hierboven beschreven heb je alleen een drukpompje nodig en de natuurlijke enzymen. Allereerst giet je het flesje met de natuurlijke enzymen in het drukpompje. Vervolgens kun je dit aanmengen met water om het concentraat te verdunnen (dit is compleet afhankelijk van de mate van vervuiling). Hoe sterker het concentraat dat je aanbrengt, hoe sneller de groene aanslag zal verdwijnen. De natuurlijke enzymen breng je aan door middel van het drukpompje op het te behandelen oppervlak. Spuit het te behandelen oppervlak ruim in. De natuurlijke enzymen zullen direct hun werk doen en de groene aanslag bestrijden. Bij iedere regenbui zullen deze enzymen opnieuw geactiveerd worden en hierdoor zul je na enkele dagen een schoon terras als resultaat aanschouwen. Gaat het niet snel genoeg? Spuit je terras dan enkele malen nat en laat de enzymen dan hun werk doen.

Veel andere oplossingen voor een schoon terras vaak slecht voor het milieu en ondergrond

Hierboven hebben we vooral de handmatige en doe-het-zelf oplossingen aangereikt om een terras schoon te maken (en te behouden). Veel websites bieden vandaag de dag verschillende andere oplossingen tegen groene aanslag. Zo wordt het vaak ‘geadviseerd’ om bijvoorbeeld azijn, biotex of soda te gebruiken. Wat ze er helaas niet bij vertellen is dat veel van dit soort producten tegels of het houtwerk aantasten, waardoor in de toekomst groene aanslag sneller en heviger zal optreden. Bovendien is het slecht voor het milieu. Lees ook eens het artikel: ‘Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet!’

Oplossingen voor een schoon terras vaak slecht voor het milieu en ondergrond

Tip 3. Machinaal reinigen van het terras

De manieren van het verwijderen van vuil op terrassen zijn onder te verdelen in 2 categorieën. We hebben hierboven de categorie handmatig reinigen terras besproken. In dit hoofdstuk gaan we verder op het machinaal reinigen van een terras. Is de (groene) aanslag inmiddels dusdanig heftig op de ondergrond aanwezig dat het niet meer handmatig lukt of door middel van chemische hulpmiddelen (welke wij afraden!). Dan is er altijd nog een machinale manier van het verwijderen van groene aanslag.

Hogedruk reiniger vaak schadelijk voor ondergrond van het terras

De meest voorkomende en bekende manier van het schoonmaken van een terras is de hogedruk reiniger. Ook dit is een arbeidsintensieve manier van verwijderen van korstmossen, groene aanslag, cement en meer op een terras. Hoe groter het oppervlak is, hoe langer je aan de slag zult moeten. Wat veel mensen helaas niet weten is dat een hogedruk reiniger ook vele nadelen met zich meebrengt. Zo wordt tast je het hout of de toplaag van de bestrating aan waardoor groene aanslag en ander soort vuil steeds heviger zal terugkeren. Hoe poreuzer de ondergrond, hoe makkelijker groene aanslag zich hecht aan een terras, vlonder of bestrating.

De meest efficiënte manier van het schoonmaken van een terras

De meest efficiënte manier van het schoonmaken van een terras zonder zelf te hoeven schrobben is een unieke borsteltechniek. De Terraskoning is een aanbieder van deze reinigingsdienst waardoor jouw terras, vlonder of bestrating er weer als nieuw uit komt te zien. Een van de vele voordelen is dat de reinigingsmethode 100% milieuvriendelijk en duurzaam is. Tijdens het reinigingsproces maken wij geen gebruik van chemicaliën, deze zijn zeer schadelijk voor de mens en de omgeving. Wij gebruiken enkel onze borsteltechniek in combinatie met water. Door middel van de rotatie van de borstel op het terras zal alle groene aanslag en overige vervuiling loskomen van het oppervlak. Waarna wij deze verwijderen met een normale tuinslang waardoor uw ondergrond niet blootgesteld word aan de immense druk van een hogedruk reiniger.

Een terras reinigen is een zwaar karwei, maar wie in het voorjaar en de zomer wilt genieten van een mooi en schoon terras moet er echt aan geloven. Daarnaast wil je in het najaar onnodige valpartijen op een vervuild en glad terras voorkomen. Mocht je de tijd er niet voor hebben of het werk te arbeidsintensief vinden kun je er altijd voor kiezen om De Terraskoning het te laten doen.

Deze unieke borsteltechniek voor het schoonmaken van een terras kent alleen maar voordelen

De borsteltechniek heeft meerdere voordelen zodoende krijgt de ondergrond zijn originele kleur weer terug, heb je geen last van overige vervuiling aan de omgeving (zoals bij een hogedruk reiniger), reinigt het je oppervlak zonder deze te beschadigen, haalt het vuil, mos en onkruid uit de voegen en laat hierbij bovendien de voeg intact. Tevens polijst de borsteltechniek de bestrating waardoor er in de toekomst minder snel nieuwe vervuiling ontstaat op de ondergrond. Benieuwd hoe het werkt? Vraag vrijblijvend om een demonstratie

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?