Witte vlekken op tegels verwijderen buiten op tuintegels
22 december 2021 

Witte vlekken op tegels verwijderen buiten op tuintegels

Witte vlekken op tegels verwijderen is zo makkelijk nog niet. In dit artikel leggen we uit hoe de witte vlekken ontstaan en kun je tips vinden welke ervoor kunnen zorgen dat deze weg blijven.

Wat zijn de witte vlekken op tuintegels precies?

De witte vlekken die je vaak ziet op tuintegels zijn 9 van de 10 keer een schimmel. De bekendste schimmel die we tegen komen op tuintegels is een korstmos.

Deze schimmel nestelen zich op een heel gemakkelijke manier op de tuintegels. Ze komen voor in verscheidene kleuren zoals grijs en geel, maar de meest geziene korstmos op tuintegels heeft de witte kleur.

Lees ook: Korstmossen verwijderen? De juiste manier vind je hier!

Een een witte vlek die ook voorkomt is kalkuitbloei. Dit wordt veroorzaakt door de chemische reactie van cement en water bij betonproducten. De kalk verdwijnt vaak weer vanzelf door de kooldioxide die in de lucht hangt. Als het probleem zich na een aantal maanden niet vanzelf heeft opgelost kan De Terraskoning dit probleem voor je oplossen.

Hoe lang duurt kalkbloei?

Kalkuitbloei kan al met al een paar maanden verdwijnen maar kan tot een jaar zichtbaar blijven. De afbeelding hieronder laat een voorbeeld zien van kalkuitbloei.

Voorbeeld van kalkuitbloei

Hoe ontstaan witte vlekken op tegels?

Witte vlekken op tegels ontstaan op ondergronden die vuil zijn. Algen en schimmels komen op dat moment met elkaar in aanraking. Algen herken je aan de groene kleur en woorden veelal groene aanslag genoemd. Dit komt dikwijls voor op tegels die vaak in de schaduw liggen en aanhoudend vochtig zijn.

Groene aanslag nestelt zich het liefst op plaatsen die vaak vochtig zijn, zo nu en dan een zonnestraal hebben en over een gemiddelde temperatuur (dus niet te warm en niet te koud) beschikken. Eenmaal een ondergrond met groene aanslag is bezaaid beginnen de eerste witte vlekken op tegels zich te ontwikkelen.

Hoe kun je witte vlekken op tegels verwijderen?

Het verwijderen van witte vlekken op tegels is een zeer lastig karwei. De witte vlekken laten zich helaas niet zo makkelijk uit het veld slaan. De doe-het-zelf varianten leveren bijna nooit het gewenste resultaat op. Bovendien zijn deze vaak niet milieuvriendelijk en wordt de ondergrond beschadigd.

Daarbij komt kijken dat de hoge arbeidsintensiteit vaak een aanleiding is om van de doe-het-zelf oplossingen te stappen. Vanzelfsprekend wil je toch echt van die witte vlekken af. Wat wel werkt? Zie de onderstaande video en lees meer in het volgende hoofdstuk.


De beste manier om witte vlekken op tegels te verwijderen

Om witte vlekken op tegels op een 100% milieuvriendelijke en doeltreffende manier ongedaan te maken raden wij een ongeëvenaarde borsteltechniek aan.

Deze methode is veruit de meest duurzame manier om tegels te reinigen. Het soort ondergrond maakt niet uit voor deze techniek: van witte vlekken op keramische tegels tot aan witte vlekken op betontegels.

De Terraskoning is één van de weinige organisaties die op deze manier de witte vlekken uit tegels kan verwijderen. Deze methode maakt geen gebruik van een schadelijke hogedrukreiniger of milieuonvriendelijke chemicaliën.

Door het toepassen van deze unieke methode (op enkel alleen waterbasis) krijgt de tegel weer zijn originele kleur terug. Dit komt door de rotatie van de borstel. Daarnaast worden niet alleen de witte vlekken, korstmossen en groene aanslag verwijderd, maar ook de overige vervuiling die zich aan de tegels hebben gehecht.

We hebben ook een artikel geschreven met handige informatie over witte vlekken op natuursteen verwijderen.

witte vlekken op tegels verwijderen? De Terraskoning staat voor je klaar

Witte vlekken op tegels door azijn? Dat zou heel goed kunnen

Azijn kun je maar beter niet gebruiken om witte vlekken op tegels te verwijderen. Sterker nog: het zou zomaar kunnen dat de tegels een paar dagen na het toebrengen hiervan nog witter zijn.  Dit geldt ook voor salpeterzuur op tegels,

Vandaag de dag struikelen veel mensen met dit probleem. Dit komt omdat op internet te lezen is dat azijn helpt om de witte vlekken tegen te gaan. Maar helaas is dit (in veel gevallen) een fabeltje. Bovendien heeft het enorm veel nadelen voor het milieu. Dit komt door de hoge PH-waarde die in azijn zit. En dan hebben we het nog niet eens over de vieze geur van zijn.

Witte vlekken op tegels door azijn

Witte vlekken op tegels buiten kun je voorkomen

Witte vlekken op tegels buiten of andere vlekken op straatstenen kun je voorkomen. Schone tegels zullen nooit binnen een paar dagen helemaal onder de witte vlekken zitten.

Het begint vaak met groene aanslag op kleine plekken in de tuin. Ons advies is om de tuin goed in de gaten te houden, want mocht je groene aanslag zien dan is het verstandig om direct de koe bij de horens te vatten.

Bij beginnende plekken kun je het namelijk zelf heel makkelijk verwijderen. Een emmer met groene zeep en warm water doet wonderen in combinatie met een luiwagen. In het blog 'Groene aanslag verwijderen? Bekijk onze tips' kun je meer informatie vinden.

Is het al te laat en zit je terras onder de witte vlekken? Neem contact op met De Terraskoning.

Witte vlekken milieuvriendelijk laten verwijderen zonder zelf inspanning te leveren?

Roep de hulp in van De Terraskoning! Wij zijn een aanbieder van deze reinigingsdienst waardoor jouw tuintegels er weer als nieuw uit komen te zien.

Een van de grootste voordelen is dat deze schoonmaak-methode 100% milieuvriendelijk is. Heb je vragen of wil je een offerte aanvragen? Neem contact met ons.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
L van der laan
Door

L van der laan

op 03 Aug 2023

Goedemorgen , wij hebben nieuwe beton tegels gekregen en nu zitten die allemaal vol kalkgroei . Wij kregen het advies om gewoon met water nat te houden. En het kon wel een jaar duren. Mijn vraag is nu hebt u nog een andere oplossing hiervoor? Met vr gr.

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?