Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn? STOP!
18 januari 2022 

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn? STOP!

Wil je natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn? Dat is een heel slecht plan. In dit artikel leggen we je uit waarom en geven we meer advies over wat je juist wel of niet moet doen.

Natuursteen schoonmaken buiten

Het advies wat we hieronder geven gaat over het schoonmaken van natuursteen welke gebruikt wordt in tuinen of terrassen. Dus niet over bijvoorbeeld een aanrechtblad van natuursteen in de keuken.

Wat is natuursteen precies?

Natuursteen is een oeroud materiaal dat sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor bouwwerken, huizen, tuinen en grafstenen. De stenen worden gewonnen uit de natuur waardoor ze als "natuurlijk" worden beschouwd of voldoen aan de criteria om zo genoemd te worden omdat ze rechtstreeks uit 'Moeder Aarde' zelf komen!

Een voorbeeld van natuursteen

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn: doe het niet

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn is een veelgebruikte 'tip' op het internet. Net zoals het gebruik van bleekwater en soda. Het zijn veel gelezen 'groene aanslag verwijderen -tips' die niet of nauwelijks werken en zeer slecht zijn voor het milieu.

Azijn is namelijk gemaakt om te ontkalken, ontstoppen, ontsmetten en om bijvoorbeeld vlekken te verwijderen in stof (dus niet op een terras). Natuursteen is kwetsbaar en niet altijd bestand tegen de actieve en enorm hoge zuurgraad die in azijn zit.

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn

En leisteen schoonmaken met azijn?

Ook leisteen schoonmaken met azijn raden wij, net zoals alle andere ondergronden in de tuin, niet aan.

Waarom azijn en natuursteen geen goede combinatie zijn

Zojuist hebben we het al laten vallen; azijn beschikt over een zeer geconcentreerde zuurgraad. Hiermee gaat niet alleen het vuil weg wat op natuursteen zit, maar kan ook voor verkleuring zorgen van de natuurstenen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Daarbij komt kijken dat wanneer je azijn gebruikt, je het milieu enorm aan het beschadigen bent. Bij gebruik komt azijn te allen tijde in contact komt met oppervlakte water en/of de bodem rondom het terras. De omliggende omgeving krijgt dat ook te maken met zuurgraad.

Dit kan ervoor zorgen dat verschillende planten en vissen komen te verdwijnen. Het waterleven heeft hier enorm last van. Sterker nog: op plaatsen waar azijn in contact is gekomen met de bodem is het vaak onmogelijk om planten te laten groeien.

Azijn brengt een niet wenselijk effecten met zich mee. Zo kan het zijn dat de natuursteen verkleurt en dat de planten in de tuin dood gaan. Ook is er een kans aanwezig dat als u aan het water woont er vissen komen te overlijden. Maak je terrastegels daarom nooit schoon met schoonmaakazijn.

Natuursteen reinigen met bleekwater is ook een slecht plan

Bleekwater is een zeer doeltreffend schoonmaakmiddel, maar wanneer je het in buitensituaties gaat gebruiken heeft het een aantal negatieve effecten op ons milieu en onze gezondheid.

Bij het gebruik van bleek komen bijvoorbeeld schadelijke stoffen vrij zoals chloorgas en chloramines. Dit kan zeer schadelijk zijn voor onze ogen, luchtwegen en huid. Daarbij komt kijken dat dieren en planten hier ook aan dood kunnen gaan.

Meer dan genoeg redenen om natuursteen niet te reinigen met bleekwater.

Net zoals natuursteen schoonmaken met soda

Natuursteen schoonmaken met soda is aanlokkelijk om te proberen. Soda is slechts een kleine investering en het is bovendien overal te verkrijgen.

Toch is het een slecht idee. Soda is namelijk een bijtend schoonmaakmiddel welke schadelijk is voor het milieu. Daarbij komt kijken dat het aanbrengen de nodige fysieke inspanningen met zich meebrengt, het niet preventief werkt en bovendien van erg korte duur is. De kans op schade aan het terras is daardoor groot.

natuursteen schoonmaken met soda? Doe het niet

Wat je wel kunt doen: natuursteen schoonmaken met groene zeep en een luiwagen

De natuurstenen in je tuin worden nooit binnen een dag helemaal groen. Of ze zitten nooit binnen één dag onder de witte vlekken. Het begint altijd met kleine vlekken. Reinigen van natuursteen kun je dan nog zelf.

Het is daarom belangrijk dat je snel actie onderneemt. Beginnende vlekken kun je namelijk nog makkelijk verwijderen door het gebruik van water en een luiwagen.

Merk je dat er toch wat meer fysieke inspanning wordt gevraagd? Gebruik dan een klein beetje groene zeep en laat het oplossen in het water. Dit zorgt ervoor dat de borstelharen van de luiwagen veel makkelijker over de stenen zullen verplaatsen.

Groene zeep kun je gebruiken omdat het milieuvriendelijk en duurzaam is. Er wordt met groene zeep geen schade aangericht.

Lees ook: Witte vlekken op tegels verwijderen buiten op tuintegels of Keramische tuintegels schoonmaken? - Bekijk deze handige tips

Azijn vlekken op tegels? Schakel De Terraskoning in

Heb je toch gekozen om met azijn vlekken op tegels te verwijderen? En zitten je natuurstenen onder de azijn vlekken? De Terraskoning staat voor je klaar om het probleem op te lossen.

Azijn vlekken op tegels? De Terraskoning lost het probleem op

Natuurstenen terras laten schoonmaken?

Laat De Terraskoning het voor jou doen. Wij reinigen jouw terras op een professionele en milieuvriendelijke manier.

Dit doen wij door onze doordachte (en unieke!) borsteltechniek. Hiermee halen wij alle vervuiling die je op de natuursteen ziet weg en ziet je terras er weer als nieuw uit.

Benieuwd hoe wij werken? Bekijk de video hierboven, bezoek de pagina 'terras reinigen' of vraag een gratis demonstratie aan.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?