Tuintegels schoonmaken op een milieuvriendelijke manier
25 mei 2021 

Tuintegels schoonmaken op een milieuvriendelijke manier

Tuintegels schoonmaken is niet heel lastig, maar vaak wel een intensief karwei. Vandaag de dag worden er op internet verschillende methodes gebruikt om groene aanslag te verwijderen van tuintegels. Vaak wordt er in deze methodes geen rekening gehouden met het milieu. In dit artikel geven we per methode aan of het milieuvriendelijk is of juist niet.

Tuintegels schoonmaken groene zeep 

Tuintegels schoonmaken met groene zeep keuren wij goed. Groene zeep is namelijk biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het milieuvriendelijk is en dat het verantwoord is om de tuintegels hiermee schoon te maken. Het kost helaas wel veel tijd om groene zeep in te boenen op de tegels. Dit omdat dit altijd gedaan dient te worden met een luiwagen of een handborstel. Let op: een veel gemaakte fout is dat er een harde bezem wordt gebruikt voor het reinigen van tuintegels. Een luiwagen is dus niet hetzelfde als een harde bezem.

Tuintegels schoonmaken groene zeep

Tuintegels schoonmaken groene zeep (*in de gebruikte afbeelding wordt geen luiwagen gebruikt)

Tuintegels schoonmaken azijn

Tuintegels schoonmaken met azijn is een ‘advies’ wat we op internet steeds vaker tegenkomen. Helaas is dit een advies welke je direct kunt vergeten: tuintegels zijn niet opgewassen tegen de hoog zuurgraad die azijn bevat. Dit zorgt voor verkleuring van de tegels en daarnaast komt het azijn in aanraking met oppervlakte water. Het waterleven in de grond of in het water (denk bijvoorbeeld aan planten of vissen) zullen hierdoor verdwijnen. Op plekken waar (schoonmaak)azijn in de bodem is beland, is het bijna niet meer mogelijk om plantengroei te ontwikkelen.

In het blog: ‘Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet!’ zijn we al heel diep in het onderwerp gedoken. Veel informatie wat voor een houten vlonder geldt, geldt ook voor tuintegels.

Tuintegels schoonmaken azijn

Schrobben met water en een handborstel

Eén van de beste en milieuvriendelijkste keuze is het ‘ouderwets’ schrobben met water en een handborstel. Het grote nadeel is dat het natuurlijk niet te doen als je een groot terras hebt. Dit kost enorm veel kracht en tijd.

Mocht je dit ervaren: dan kun je De Terraskoning inschakelen. Zij hebben een unieke techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat het terras er weer uitziet als nieuw en alles uiteraard op een milieuvriendelijke manier! Zie de video hieronder hoe wij kort te werk gaan. Verder in dit artikel kun je er meer informatie over vinden.

Tuintegels schoonmaken met soda

Last van algen op tuintegels? Dan wordt er zo nu en dan geopperd om soda te gebruiken om de tegels schoon te maken. Soda zorgt inderdaad wel voor een snelle werking en kost niet veel geld, maar het is en blijft een agressief schoonmaakmiddel met veel nadelige gevolgen. Zo is soda schadelijk voor de flora en fauna, is de werking van korte duur en brengt het schade aan op de tegels.

In het artikel: ‘Terras schoonmaken met soda? Niet doen (+5 veel gemaakte fouten)’ gaan we uitgebreid in op de schade die Soda met zich meebrengt bij het schoonmaken van een terras.

Terras schoonmaken met Soda

Tuintegels schoonmaken met hogedrukreiniger

Groene aanslag in de tuin is natuurlijk geen gezicht. Maar wacht even met het gebruiken van de hogedrukreiniger. Door tuintegels schoon te maken met een hogedrukreiniger haal je de bovenste laag van de tuintegels af, waardoor die poreus worden. En daarmee wordt het probleem alleen maar groter en groeit de groene aanslag straks in de herfst en winter nog meer aan.

Tuintegels schoonmaken met chloor

Mocht het in je opkomen om tuintegels schoon te maken met chloor: doe het niet! In eerste instantie is er een grote kans dat er schade ontstaat aan de tegels. Zo kunnen er witte vlekken en afscheiding ontstaan. Daarnaast is chloor een aanslag op het milieu, doordat het moeilijk afbreekbaar is. Bovendien is chloor slecht voor je luchtwegen en het kost veel energie en transport om chloor te maken. En mocht je een druppel chloor morsen op je huid? Het kan behoorlijk bijten!

Terrastegels schoonmaken met biotex

Terrastegels schoonmaken met biotex is geen goed plan. Biotex is een bekend wasmiddelmerk en worden vaak onterecht gebruikt om terrastegels of tuintegels schoon te maken. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tuintegels enorm glad worden en is er een grote kans dat er uitgegleden wordt. Daarnaast is het ook nog eens enorm schadelijk voor het milieu.

Tuintegels reinigen op een milieuvriendelijke manier is een vak apart

Tuintegels reinigen is een vak apart: in dit artikel hebben we geprobeerd uit te leggen dat het reinigen van tuintegels op een milieuvriendelijk manier niet altijd even makkelijk is. Zo adviseren wij om geen chemische middelen te gebruiken. Wel kun je zelf aan de slag gaan met groene zeep en een handborstel. Heb je een groot terras? Dan kun vertellen we in het volgende hoofdstuk wat je het best kunt doen.


Hoe tuintegels schoonmaken op een milieuvriendelijke manier zonder zelf inspanning te leveren?

De beste manier om tuintegels schoon te maken zonder zelf inspanning te leveren is een unieke borsteltechniek. De Terraskoning is een aanbieder van deze reinigingsdienst waardoor jouw tuintegels er weer als nieuw uit komen te zien. Een van de grootste voordelen is dat deze schoonmaak-methode 100% milieuvriendelijk is.

Tijdens het hele proces maakt de Terraskoning geen gebruik van chemicaliën. Deze zijn schadelijk voor de natuur en voor de mens.  Er wordt enkel de borstelmethode gebruikt gecombineerd met water. De borsteltechniek kun je het best vergelijken met een elektrische tandenborstel: door middel van de rotatie van de borstel op de tuintegels zal alle groene aanslag en overige vervuiling loskomen van het oppervlak. Waarna wij deze verwijderen met een tuinslang waardoor de ondergrond niet blootgesteld word aan de extreem hoge druk van een hogedruk reiniger. Bekijk de video hieronder hoe wij te werk gaan of neem contact met ons op.


Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?