Mos verwijderen tegels? Dit advies helpt je gegarandeerd!
12 juli 2021 

Mos verwijderen tegels? Dit advies helpt je gegarandeerd!

Mos verwijderen tegels? Mos is een veelvoorkomend probleem bij tuinen en opritten. De grote vraag is natuurlijk hoe je deze mossen makkelijk kunt verwijderen en hoe je kunt voorkomen dat ze terugkomen. In dit artikel beschrijven we de meest gemaakte fouten en geven we de beste oplossing.

Wat is mos precies? (wat zijn mossen)

We weten allemaal hoe mos eruit ziet, maar we weten eigenlijk niet wat mos precies is. Mos of mossen zijn kleine, kruidachtige planten die je overal kunt vinden op het land. Ze groeien in matten of kussens op rotsen, bomen maar ook op bodems zoals op tegels en terrassen. In de meeste gevallen hebben mossen een groene kleur en hechten zich vast via wortelachtige structuren.

Anders dan echte wortels van planten en bomen, worden de wortelachtige structuren niet gebruikt voor voedingsstoffen. De wortelachtige structuren van mossen worden rizoïden genoemd. Het is juist dat mos gezien wordt als onderdeel van groene aanslag.

Wat is mos (wat zijn mossen)? De Terraskoning legt het uit

Oorzaken van mos op tegels

Mos op tegels of terrassen is iets waar wij vandaag de dag veel klachten over krijgen. Mensen irriteren zich aan het onverzorgde uiterlijk en daarnaast zorgt het ook nog voor gevaarlijke situaties doordat mos, tegels en terrassen glad maakt. Het ontstaan van mos heeft verschillende oorzaken, de meest voorkomende hebben we hier kort uitgelicht:

Verzakkingen in je terras, oprit of tuinpad

Verzakkingen in je terras, oprit of tuinpad zorgen er vaak voor dat er plassen op de tegels blijven staan. Dit extra vocht helpt mos (en algen) in de hand. Het met regelmaat ophogen van je terras of oprit is dus een goed idee om mos tussen en op de tegels te voorkomen. Hoe strakker de bestrating, hoe droger het oppervlak blijft.

Mos groeit op plaatsen die donker en vochtig zijn

Net zoals bij korstmossen groeit mos op plaatsen die donker en vochtig zijn. Dit kan komen als er bijvoorbeeld veel schaduw wordt gecreëerd door struiken of bomen. Dit soort plekken in de tuin zien niet of nauwelijks zonlicht en dat is (helaas) koren op de molen voor mos.

Mos verwijderen tussen klinkers (en daarop)? Dit zijn de beste manieren!

Mos verwijderen tussen klinkers is een intensief karwei. En dat is ook vaak de belangrijkste reden waarom dit klusje wordt uitgesteld. Toch wil je genieten van schone en veilig oploopbare tegels. In de vorige alinea hebben we al een mogelijke oplossing benoemd, namelijk het verhogen van je terras/oprit. Hieronder hebben we nog 3 adviezen voor je op een rij gezet om mos te verwijderen.

Mos verwijderen tussen klinkers? De Terraskoning helpt je!

Beginnend groeiend mos direct bij de kern aanpakken

Beginnend groeiend mos kun je vaak op een kleine plek op de ondergrond (of tussen de klinkers) vinden. Dit is vaak een locatie waar weinig zonlicht aanwezig is en welke vochtig is. Mocht je beginnend groeiend mos signaleren is ons advies om het direct aan te pakken. Zo loop je niet het risico dat de mossen zich verspreiden als een olievlek op de tegels. Laat je de mossen toch zitten, zal je op een later moment hier meer tijd (en dus meer energie) in moeten steken.

Op plekken waar mosvorming langzaam ontstaat is het nog gemakkelijk te behandelen. Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang. Voor meer tips kun je ook dit blog lezen: groene aanslag verwijderen? Wat je niet en juist wel moet doen!

Natuurlijke enzymen gebruiken om mos te verwijderen

Natuurlijke enzymen kun je inzetten om mossen te verwijderen op tegels. Nadeel is dat het alleen werkt voor mossen op een klein deel van het terras. Een voordeel is dat het heel makkelijk is toe te passen en dat het milieuvriendelijk is. Voor de reiniging voor deze unieke manier heb je namelijk maar 2 dingen nodig. Een drukpompje en de natuurlijke enzymen. Voor een lage prijs zijn deze te bestellen en leveren na een aantal dagen een schoon terras op.

Bekijk het blog ‘3 handige tips voor een schoon terras‘ voor een uitgebreidere uitleg.

Mos verwijderen met een doordachte machine

De manieren van het verwijderen van mossen op tegels kun je doen op 2 manieren. De hierboven beschreven oplossingen voor het verwijderen van mossen op tegels kun je plaatsen in de categorie ‘handmatig verwijderen van mossen op tegels’. De tweede manier is het ‘machinaal verwijderen van mossen op tegels’

Zijn de mossen inmiddels dusdanig heftig op de tegels aanwezig dat het niet meer te doen is om het handmatig te reinigen: dan is er altijd nog een machinale manier voor het verwijderen van deze mossen. De beste en milieuvriendelijkste manier voor het schoonmaken van tegels is een unieke borsteltechniekDe Terraskoning is een aanbieder van deze reinigingsdienst waardoor jouw terras, vlonder of bestrating er weer als nieuw uit komt te zien. Meer weten bekijk de video hieronder of neem vrijblijvend contact met ons op.

Veel gemaakte fouten bij het verwijderen van mos op tegels

Helaas worden er vandaag de dag nog enorm veel fouten gemaakt bij het verwijderen van mossen op tegels. Zo worden er op internet veel ‘formules’ geadviseerd die schadelijk zijn voor het milieu en de tegels. Om je te behoeden sluiten we dit artikel af met de meest gemaakte fouten.

Mos verwijderen met azijn is het begin van veel ellende

Met azijn mos verwijderen kun je beter maar even overslaan. Het kent enorm veel nadelen. Zo duurt het bijvoorbeeld heel lang voordat de mossen echt zijn verdwenen en zit er een zeer hoge PH-waarde in azijn wat heel slecht is voor het milieu. Daarbij is de werking van azijn maar van korte duur, werkt het niet preventief en heeft het een vieze geur!

Mos verwijderen met azijn? Slecht idee!

Mos verwijderen met chloor 

Mos verwijderen met chloorDoe het niet! Sierbestrating, hout of donkere tegels kunnen op schade rekenen wanneer chloor gebruikt wordt. Zo is de kans groot dat na opdroging er afscheiding en witte vlekken worden vertoond op de tegels. En dat is niet iets wat je graag wilt aantreffen. Bovendien is chloor een aanslag op de natuur en werkt het niet preventief.

Mos verwijderen met hogedrukspuit

Ben je van plan om mos te verwijderen met een hogedrukspuit? Ons advies is om dit niet te doen. Het grootste nadeel hiervan is dat de druk zo hoog is dat verschillende steensoorten poreus raken. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond steeds sneller vuil zullen worden. Daarbij spuit je alle voegen leeg waardoor er verzakkingen kunnen ontstaan. En dan hebben we het niet eens over het enorme verbruik van schoon drinkwater.

Mos verwijderen met hogedrukspuit? Doe het niet!

Mos verwijderen met zout

Zout of strooizout gebruiken om mos te verwijderen is ook een veelgemaakte fout. Strooizout is een dooimiddel en erg geconcentreerd doordat er natriumchloride in zit. Dit heeft nadelige gevolgen voor o.a. de tegels, het milieu en voor waterrijke omgevingen. Daarnaast is het net zoals de hierboven genoemde fouten een middel dat niet preventief en maar voor korte duur werkt.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Keerin daams
Door

Keerin daams

op 02 Feb 2022

Er wordt van alles beschreven wat JE NIET MOET GEBRUIKEN OM MOSSEN TE VERWIJDEREN , maar NIET wat je wel kunt doen behalve dan deterraskoning in te schakelen, denkt u nu echt dat dit werkt? VERTEL WAT JE WEL KUNT DOEN MET HUIS EN TUINMIDDELEN

Bram
Door

Bram

op 02 Sep 2022

1. Er staat wat je moet doen als het begint te groeien. 2. Lees tussen de regels door en je SNAPT wat je moet doen. 3. Doe eens rustig. 4. Dit is Terraskoning zijn site, tuurlijk maakt hij reclame, wat verwachtte je anders?!Zucht..

keerin daams
Door

keerin daams

op 03 Sep 2022

nou ik zie het niet, ZUCHT

Jan
Door

Jan

op 29 Oct 2022

Mos verwijderen tussen klinkers (en daarop)? Dit zijn de beste manieren! Even aan klikken misschien????

keerin daams
Door

keerin daams

op 03 Sep 2022

en uk zag nix, ZUCHT

Harry
Door

Harry

op 27 Jan 2024

Azijn heeft een lage pH-waarde. <7 is zuur, >7 is base.

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?