Korstmos verwijderen? De juiste manier vind je hier!
10 december 2020 

Korstmos verwijderen? De juiste manier vind je hier!

Om korstmos of korstmossen goed en verstandig te verwijderen duiken we eerst dieper in de materie. Wat zijn korstmossen, hoe ontstaan korstmossen en hoe kunnen wij deze op een goede en verstandige manier verwijderen zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen. Anno 2021 staat gemak toch redelijk hoog op onze dagelijkse kalender.

Wat is korstmos (wat zijn korstmossen) ?

Een korstmos is officieel gezien een schimmel. Het is een samenlevingsvorm van algen en schimmels die zich gemakkelijk nestelen op uw bestrating. Ze komen vaak in verschillende (grijze, bruine, gele of oranjeachtige) kleuren tot uiting en zitten als een korst op stenen of bomen. De korstmossen zijn niet gevaarlijk, wel kunnen deze in combinatie met vochtige weersomstandigheden gladheid veroorzaken op een terras, vlonder of bestrating.

Wat is korstmos? / Wat zijn korstmossen?

Waar komen korstmossen vandaan?

Korstmossen ontstaan op vervuilde ondergronden doordat algen en schimmels met elkaar in aanraking komen.  Algen ook wel beter bekend als groene aanslag komt vaak voor op plekken die vaak in de schaduw liggen en regelmatig vochtig zijn. Veel vocht, af en toe een zonnestraal en een gemiddelde temperatuur (niet te warm/niet te koud) zijn de ideale omstandigheden voor groene aanslag om te groeien.

Eenmaal een oppervlak (terras, vlonder of bestrating) vol groene aanslag en de eerste korstmossen beginnen zich te ontwikkelen. Korstmossen op steen komen daarom veel voor.

Korstmos verwijderen terras? Laat het doen door een professional. Dan weet je zeker dat het duurzaam en zonder schadelijke stoffen wordt verwijderd!

Hoe kun je korstmossen herkennen?

Korstmossen kun je herkennen aan de kringvormen die vastkleven als een korst op stenen of  bijvoorbeeld bomen. Ze komen tot uiting in veel verschillende kleuren. Vaak zijn dit wit, grijs, bruin geel of oranjeachtige kleuren. Op de afbeelding hieronder kun je duidelijk korstmossen signaleren. De (in dit geval) witte en grijze kringen op de stenen zijn korstmossen.

Hoe kun je korstmossen herkennen?

Korstmos verwijderen met azijn? Slecht idee

Korstmossen verwijderen met azijn wordt helaas door veel mensen gebruikt om de korstmossen weg te halen.  Azijn is een goedkope manier om korstmossen te verwijderen en bovendien makkelijk te verkrijgen. Korstmos verwijderen met azijn heeft helaas veel nadelen voor de natuur. Dit komt omdat de PH-waarde van azijn de natuur op een negatieve manier beïnvloed. Bovendien duurt het bijzonder lang voordat de groene aanslag echt weg is en is de werking maar van (hele) korte duur! Overigens werkt azijn niet preventief en laat het een hele vieze geur achter.

Ik wil korstmossen laten verwijderen op een terras

Is korstmos verwijderen met Soda wel een goed idee?

Nee dat is het niet. Natuurlijk is het verleidelijk om het te proberen. Soda is namelijk niet duur en overal te verkrijgen. Toch is dit geen goede oplossing. Soda is namelijk een schoonmaakmiddel dat ‘bijt’ en dat is schadelijk voor het milieu. Daarnaast brengt het natuurlijk de nodige inspanning met zich mee, is het van korte duur en werkt het niet preventief. De kans op schade is daarom erg groot.

korstmos verwijderen met Soda

Waarom korstmos verwijderen met bleekwater slecht voor het milieu is

Bleekmiddel is zeer moeilijk afbreekbaar en dat is (vanzelfsprekend) niet goed voor het milieu. Naast de daadwerkelijke functie heeft het gebruik van bleekwater ook een nadelig effect op onze gezondheid. Bij het gebruik ervan kunnen namelijk schadelijke stoffen zoals chloramines en chloorgas ontstaan. Deze zijn schadelijk voor de ogen, huid en luchtwegen. Genoeg redenen om korstmossen niet met bleekwater te verwijderen.

Vooral vroeger werd bleekmiddel vaak gebruikt om terrastegels schoon te maken, gelukkig wordt dat steeds minder en worden de nadelen van dit soort schoonmaakmiddelen steeds vaker erkend.

Korstmossen verwijderen met een hogedruk reiniger – niet meer doen

Meerdere aanbieders van hogedruk reinigers raden aan om korstmossen te verwijderen met een hogedruk reiniger. Wat ze niet erbij vertellen is dat door middel van het gebruik van een hogedruk reiniger het je hout en stenen aantast waardoor deze poreuzer worden. Hierdoor zal het terras, vlonder of bestrating in de toekomst steeds sneller en heviger aanslag aantrekken.

Je bent hierdoor meerdere keren per jaar bezig je terras in de gewenste conditie te houden. Een ander nadeel van het gebruik van een hogedruk reiniger is dat deze na verloop van tijd verzakkingen kan veroorzaken aan de bestrating. Dit vanwege het feit dat tijdens de reiniging met een hogedruk reiniger naast de korstmossen ook enkele voegen weggespoten zullen worden. Dit heeft als effect dat na enkele regenbuien uw zandbed onder de bestrating zal wegspoelen en er verzakkingen op zullen treden.


"Korstmos met kokend water schoonmaken werkt helaas niet! En de meeste bestrijdingsmiddelen tegen korstmos zijn slecht voor het milieu"


Het verwijderen van korstmossen

Het verwijderen van korstmossen is een ‘Hell of a job’. De korstmossen laten zich alles behalve gemakkelijk verwijderen. De meeste doe-het-zelf varianten brengen niet het gewenste resultaat, zijn niet milieuvriendelijk en brengen onomkeerbare schade aan de ondergrond aan. Tevens is de hoge arbeidsintensiteit een reden om van de doe-het-zelf oplossingen af te stappen. Maar toch wil je van de ontstaande korstmossen af. Het verwijderen van korstmos door middel van azijn, een onkruidbrander of een onkruidborstel zijn dus geen opties.  Wat werkt dan wel? Je leest het hieronder.

Korstmos verwijderen - voor en na - De Terraskoning

Korstmos verwijderen – voor en na – De Terraskoning

De juiste manier tegen het verwijderen van korstmossen

Om korstmossen op een 100% milieuvriendelijke, verstandige en uiterst efficiënte manier te verwijderen raden wij een unieke borsteltechniek aan. Deze techniek, onder andere gebruikt door De Terraskoning, is de meest duurzame manier om uw ondergrond te reinigen. Of het hier nu gaat om hout, natuursteen, keramische tegels of beton klinkers De Terraskoning reinigt de ondergrond en laat deze als nieuw achter.

De borsteltechniek zorgt voor een unieke reiniging van de ondergrond waardoor het zijn originele kleur terug krijgt. Door de rotatie van de borstel verwijderen wij naast groene aanslag en overige vervuiling ook de korstmossen die zich aan uw oppervlakte gehecht hebben. Dit alles zonder het gebruik van een schadelijke hogedruk reiniger of milieuvervuilende chemicaliën.

De werkwijze van De Terraskoning is de oplossing om korstmossen te verwijderen 

Voordat de borstel over uw ondergrond heen gaat maken wij deze eerst vochtig. Zodoende zullen algen, korstmossen en andere vervuiling gemakkelijker te verwijderen zijn. Dit reinigingsproces wordt meerdere malen herhaalt waardoor je stap voor stap je huidige ondergrond weer als nieuw ziet verschijnen.

Wat we o.a. doen:

Gratis demonstratie

Twijfel je over de verwijdering van de korstmossen op je terras? Vraag dan nu vrijblijvend een demonstratie op locatie aan via www.deterraskoning.nl en zie met eigen ogen het resultaat na de reiniging met onze unieke borsteltechniek.


Korstmos Nieuwerkerk aan den IJssel verwijderen? Of ergens anders in Nederland? Wij staan voor je klaar

Ik wil graag een specialist inschakelen

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
stan
Door

stan

op 21 Sep 2021

yes dadddy

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?