Keramische tuintegels schoonmaken? - Bekijk deze handige tips
03 september 2021 

Keramische tuintegels schoonmaken? - Bekijk deze handige tips

Keramische tuintegels schoonmaken? Na een periode van kou en natheid kom het vaak voor dat de keramische tuintegels vuil en glad zijn. Om problemen te voorkomen vertellen we je in dit artikel wat je zelf kunt doen om vervuiling te verwijderen en vooral wat je beter niet kunt doen.

Wat zijn keramische tuintegels?

Keramische tuintegels zijn tegels gemaakt van leem of klei. De grondstof is keihard. Dit komt omdat het gebakken wordt op hoge temperatuur. Het materiaal kun je vergelijken met een koffiekopje, wat ook vaak gemaakt is van keramiek.

Echter zijn keramische tuintegels vele malen dikker dan een koffiekopje of bijvoorbeeld een binnentegel. Dit omdat een tuintegel veel meer te verduren heeft.

Wat zijn keramische tuintegels

Voorbeeld van keramische tuintegels

Keramische tegels buiten schoonmaken

Keramische tegels buiten schoonmaken is een flink karwei. Vooral als je het goed wilt doen. Algen, mossen en korstmossen zijn vaak te zien zijn na de herfst en winter. Dan zie je ze vooral op de plekken waar het lang vochtig is geweest of op plekken in de tuin waar de zon niet veel heeft geschenen.

Om keramische tegels schoon te maken en schoon te houden is het een kwestie van goed bijhouden of het overlaten aan een professional.

Hoe keramische tuintegels schoonmaken?

Keramische tegels kun je (deels) schoon met water krijgen. Zo zorgt warm water ervoor dat een gedeelte van de groene aanslag verdwijnt. Voor het verwijderen van korstmossen is dat een ander verhaal. Deze krijg je er niet zomaar van keramische tegels af.

Het is ten alle tijden van belang dat er geen zure of agressieve middelen worden gebruikt om de keramische tuintegels schoon te maken. Dat is niet nodig, kan schade brengen aan de tegels en bovenal slecht voor de natuur. Hieronder bieden we 2 opties wat je het best kunt doen.

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep is een verantwoorde keuze. Dit komt omdat groene zeep biologische afbreekbaar is. Dit wil zeggen dat het op een natuurlijke wijze wordt afgebroken.

Een nadeel hiervan is dat het veel energie en tijd kost om het in te boenen. Dit komt omdat je dit altijd met een handborstel of luiwagen dit moet doen. En dus niet met een harde bezem.

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep

Keramische tuintegels schoon laten maken door een specialist

De meeste doe-het-zelf varianten geven niet het resultaat wat je zou willen. Enerzijds omdat er geen rekening wordt gehouden met het milieu, en anderzijds omdat er vaak (per ongeluk) schade gebracht wordt aan de tegels en ondergrond. Daarnaast is de hoge arbeidsintensiteit een goede reden om het niet zelf te doen. Om er toch voor te zorgen dat al het vuil op een milieuvriendelijke en efficiënte manier wordt verwijderd raden wij aan om te kiezen voor een specialist.

Tuintegels schoonmaken milieuvriendelijk

De Terraskoning is een specialist waarop je kunt bouwen. Zo reinigen wij de keramische tegels op een milieuvriendelijke. verstandige en unieke manier. Het unieke zit hem in de borsteltechniek.

Door de rotatie van de borstel zorgt de machine ervoor dat de ondergrond zijn originele kleur weer terugkrijgt en al het vuil wordt verwijderd. En dit alles zonder gebuikt te maken van milieuvervuilende chemicaliën of bijvoorbeeld een schadelijke hoge druk reiniger. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk de video hieronder of vraag een gratis demonstratie op locatie aan.

Hoe je keramische tuintegels niet moet schoonmaken

Op het internet circuleren veel goed bedoelde adviezen over hoe je keramische tuintegels ook kunt schoonmaken. Helaas zijn dit vaak geen milieuvriendelijke en geen duurzame reinigingstechnieken. En bovenal komt het vaak voor dat de tuintegels beschadigd achterblijven. We hebben er hieronder 3 veel voorkomende ‘oplossingen’ op een rij gezet welke we je absoluut afraden.

Keramische tegels buiten schoonmaken met azijn

Keramische tegels buiten schoonmaken met azijn? Dat is een keuze die je beter niet kunt maken. Buiten het feit dat het een vieze geur heeft, duurt het heel lang voordat het vuil van de tegels echt weg is, is de werking van korte duur en werkt het niet preventief. Maar dat zijn natuurlijk niet de grootste problemen.

Een veel groter probleem is namelijk dat er bestanddelen in keramiek zitten die niet bestand zijn tegen de zuurgraad die in Azijn zit. Dit kan betekenen dat de beschermlaag van de tegels verdwijnen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het allergrootste probleem is dat deze zuurgraad de natuur negatief beïnvloed. En dat is slecht voor het milieu.

keramische tuintegels reinigen met dreft

Keramische tuintegels reinigen met Dreft raden wij af. Door enkel de informatie op de fles zelf te lezen wordt je al veel wijzer. Er staat namelijk op dat het schadelijk is voor in water levende organismen, met langdurige gevolgen.

Tijdens het schoonmaken is de kans zeer groot dat de Dreft in het oppervlaktewater terecht komt en het schade geeft aan dieren en planten. En dat moeten we natuurlijk voorkomen.

keramische tegels reinigen met hogedrukreiniger

Het reinigen van keramische tegels met een hogedrukreiniger is een veelgelezen ‘advies’ op internet. Het grootste nadeel van een hogedrukreiniger is dat de keramische tuintegels hierdoor poreus raken. Het nadelige gevolg hiervan is dat de tegels steeds sneller vuil zullen worden.

Bovendien spuit je binnen ‘no time’ alle voegen leeg waardoor het zomaar zou kunnen dat er verzakkingen in je tuin ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens over het verbruik van enorm veel drinkwater.

keramische tegels reinigen met hogedrukreiniger

Geoceramica tegels schoonmaken? Laat De Terraskoning het doen!

Geoceramica tegels schoonmaken? Maar wil je dit niet zelf doen? Vraag naar onze mogelijkheden of vraag vrijblijvend een demonstratie op locatie aan. De Terraskoning is specialist in terras reinigen, vlonder schoonmaken en bestrating reinigen.

Over de schrijver
Marciano Simonis is de eigenaar van De Terraskoning. De Terraskoning is gespecialiseerd in het reinigen van terrassen, vlonders en diverse soorten tegels en bestrating. Zij reinigen en verwijderen onder andere groene aanslag op diverse ondergronden. Dit doormiddel van een unieke borsteltechniek en op een duurzame en ecologische manier.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?