Keramische tuintegels schoonmaken? - Bekijk deze handige tips
18 januari 2024 

Keramische tuintegels schoonmaken? - Bekijk deze handige tips

Keramische tuintegels schoonmaken? Na een periode van kou en natheid kom het vaak voor dat de keramische tuintegels vuil en glad zijn. Om problemen te voorkomen vertellen we je in dit artikel wat je zelf kunt doen om vervuiling te verwijderen en vooral wat je beter niet kunt doen.

Wat zijn keramische tuintegels?

Keramische tuintegels zijn tegels gemaakt van leem of klei. De grondstof is keihard. Dit komt omdat het gebakken wordt op hoge temperatuur. Het materiaal kun je vergelijken met een koffiekopje, wat ook vaak gemaakt is van keramiek.

Echter zijn keramische tuintegels vele malen dikker dan een koffiekopje of bijvoorbeeld een binnentegel. Dit omdat een tuintegel veel meer te verduren heeft.

Wat zijn keramische tuintegels

Voorbeeld van keramische tuintegels

Keramische tegels buiten schoonmaken

Keramische tegels buiten schoonmaken is een flink karwei. Vooral als je het goed wilt doen. Algen, mossen en korstmossen zijn vaak te zien zijn na de herfst en winter. Dan zie je ze vooral op de plekken waar het lang vochtig is geweest of op plekken in de tuin waar de zon niet veel heeft geschenen.

Om keramische tegels schoon te maken en schoon te houden is het een kwestie van goed bijhouden of het overlaten aan een professional.

Hoe keramische tuintegels schoonmaken?

Keramische tegels kun je (deels) schoon met water krijgen. Zo zorgt warm water ervoor dat een gedeelte van de groene aanslag verdwijnt. Voor het verwijderen van korstmossen is dat een ander verhaal. Deze krijg je er niet zomaar van keramische tegels af.

Het is ten alle tijden van belang dat er geen zure of agressieve middelen worden gebruikt om de keramische tuintegels schoon te maken. Dat is niet nodig, kan schade brengen aan de tegels en bovenal slecht voor de natuur. Hieronder bieden we 2 opties wat je het best kunt doen.

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep is een verantwoorde keuze. Dit komt omdat groene zeep biologische afbreekbaar is. Dit wil zeggen dat het op een natuurlijke wijze wordt afgebroken.

Een nadeel hiervan is dat het veel energie en tijd kost om het in te boenen. Dit komt omdat je dit altijd met een handborstel of luiwagen dit moet doen. En dus niet met een harde bezem.

Keramische tuintegels schoonmaken met groene zeep

Keramische tuintegels schoon laten maken door een specialist

De meeste doe-het-zelf varianten geven niet het resultaat wat je zou willen. Enerzijds omdat er geen rekening wordt gehouden met het milieu, en anderzijds omdat er vaak (per ongeluk) schade gebracht wordt aan de tegels en ondergrond. Daarnaast is de hoge arbeidsintensiteit een goede reden om het niet zelf te doen. Om er toch voor te zorgen dat al het vuil op een milieuvriendelijke en efficiënte manier wordt verwijderd raden wij aan om te kiezen voor een specialist.

Tuintegels schoonmaken milieuvriendelijk

De Terraskoning is een specialist waarop je kunt bouwen. Zo reinigen wij de keramische tegels op een milieuvriendelijke. verstandige en unieke manier. Het unieke zit hem in de borsteltechniek.

Door de rotatie van de borstel zorgt de machine ervoor dat de ondergrond zijn originele kleur weer terugkrijgt en al het vuil wordt verwijderd. En dit alles zonder gebuikt te maken van milieuvervuilende chemicaliën of bijvoorbeeld een schadelijke hoge druk reiniger. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk de video hieronder of vraag een gratis demonstratie op locatie aan.

Hoe je keramische tuintegels niet moet schoonmaken

Op het internet circuleren veel goed bedoelde adviezen over hoe je keramische tuintegels ook kunt schoonmaken. Helaas zijn dit vaak geen milieuvriendelijke en geen duurzame reinigingstechnieken. En bovenal komt het vaak voor dat de tuintegels beschadigd achterblijven. We hebben er hieronder 3 veel voorkomende ‘oplossingen’ op een rij gezet welke we je absoluut afraden.

Keramische tegels buiten schoonmaken met azijn

Keramische tegels buiten schoonmaken met azijn? Dat is een keuze die je beter niet kunt maken. Buiten het feit dat het een vieze geur heeft, duurt het heel lang voordat het vuil van de tegels echt weg is, is de werking van korte duur en werkt het niet preventief. Maar dat zijn natuurlijk niet de grootste problemen.

Een veel groter probleem is namelijk dat er bestanddelen in keramiek zitten die niet bestand zijn tegen de zuurgraad die in Azijn zit. Dit kan betekenen dat de beschermlaag van de tegels verdwijnen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het allergrootste probleem is dat deze zuurgraad de natuur negatief beïnvloed. En dat is slecht voor het milieu.

keramische tuintegels reinigen met dreft

Keramische tuintegels reinigen met Dreft raden wij af. Door enkel de informatie op de fles zelf te lezen wordt je al veel wijzer. Er staat namelijk op dat het schadelijk is voor in water levende organismen, met langdurige gevolgen.

Tijdens het schoonmaken is de kans zeer groot dat de Dreft in het oppervlaktewater terecht komt en het schade geeft aan dieren en planten. En dat moeten we natuurlijk voorkomen.

keramische tegels reinigen met hogedrukreiniger

Het reinigen van keramische tegels met een hogedrukreiniger is een veelgelezen ‘advies’ op internet. Het grootste nadeel van een hogedrukreiniger is dat de keramische tuintegels hierdoor poreus raken. Het nadelige gevolg hiervan is dat de tegels steeds sneller vuil zullen worden.

Bovendien spuit je binnen ‘no time’ alle voegen leeg waardoor het zomaar zou kunnen dat er verzakkingen in je tuin ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens over het verbruik van enorm veel drinkwater.

keramische tegels reinigen met hogedrukreiniger

Preventieve tips om vervuiling en groene aanslag op keramische tuintegels te voorkomen

 • Regelmatig Onderhoud: Houd de keramische tuintegels schoon door regelmatig vuil, bladeren en ander organisch materiaal te verwijderen. Dit voorkomt dat vocht en voedingsstoffen zich ophopen die de groei van algen en mossen kunnen bevorderen.
 • Goede drainage: Zorg ervoor dat het gebied rond de tuintegels goed gedraineerd is, zodat water niet op het oppervlak blijft staan. Stagnant water bevordert de groei van algen en mossen.
 • Beperk schaduw: Probeer de hoeveelheid schaduw op de tegels te beperken door bomen en struiken te snoeien. Meer zonlicht helpt om het oppervlak droog te houden en vermindert de kans op groene aanslag.
 • Gebruik van waterafstotende sealers: Overweeg het gebruik van een waterafstotende sealer op de keramische tegels. Dit kan helpen om vocht af te weren en de vorming van algen en mossen te verminderen.
 • Vermijd voedingsbronnen voor algen: Probeer het gebruik van kunstmest in de buurt van de tegels te beperken, omdat dit kan lekken naar de tegels en voedingsstoffen kan bieden voor algen groei.
 • Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig op tekenen van groene aanslag of andere vervuiling, vooral na regenachtige perioden of in schaduwrijke gebieden.
 • Gebruik milieuvriendelijke reinigingsmethoden: Als reiniging nodig is, kies dan voor milieuvriendelijke methoden zoals het gebruik van groene zeep of borsteltechnieken die geen schadelijke chemicaliën bevatten.
 • Professionele reiniging: Overweeg periodieke professionele reiniging door een specialist zoals De Terraskoning om uw keramische tegels in optimale conditie te houden.
"Preventie is de sleutel tot het behouden van prachtige keramische tuintegels. Door regelmatig onderhoud en het nemen van eenvoudige maar effectieve stappen, zoals het zorgen voor goede drainage en het beperken van schaduw, kunt u de vorming van groene aanslag en vervuiling aanzienlijk verminderen. Bij De Terraskoning begrijpen we het belang van zowel de schoonheid als de duurzaamheid van uw buitenruimte. Daarom adviseren we onze klanten om proactief te zijn in het onderhoud van hun tegels en staan we altijd klaar om met onze expertise en milieuvriendelijke methoden te helpen." - Marciano Simonis, specialist bij De Terraskoning.


Onderhoudsadvies: langdurige onderhoudstips voor keramische tuintegels

Aansluitend op de preventieve tips om vervuiling en groene aanslag op uw keramische tuintegels te voorkomen, is het net zo belangrijk om regelmatig en adequaat onderhoud te plegen. Goed onderhoud zorgt niet alleen voor het behoud van de prachtige kwaliteit van uw tegels, maar draagt ook bij aan hun duurzaamheid en veiligheid. Hieronder vindt u essentiële onderhoudstips die u zullen helpen om uw keramische tuintegels in de beste conditie te houden.

 1. Regelmatig schoonmaken: Houd de tegels schoon door regelmatig vuil, bladeren en ander organisch materiaal te verwijderen. Dit voorkomt ophoping van vuil en vocht.
 2. Vlekken snel aanpakken: Behandel vlekken zoals bladafdrukken, vogelpoep of morsen zo snel mogelijk om te voorkomen dat ze in de tegels trekken.
 3. Milde reinigingsmiddelen: Gebruik voor het schoonmaken van de tegels milde reinigingsmiddelen zoals groene zeep of een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van zure of schurende schoonmaakproducten.
 4. Zachte borstel of doek: Gebruik een zachte borstel of doek om de tegels schoon te maken. Vermijd het gebruik van harde borstels of schuursponsjes die het oppervlak kunnen beschadigen.
 5. Periodieke dieptereiniging: Overweeg om eens per jaar of eens per twee jaar een dieptereiniging uit te voeren, eventueel met hulp van een professionele reinigingsdienst zoals De Terraskoning.
 6. Bescherming tegen vorst: Zorg in de winter voor adequate bescherming tegen vorst en sneeuw. Gebruik indien nodig een beschermhoes of dek de tegels af.
 7. Vermijd hogedrukreinigers: Gebruik geen hogedrukreinigers, omdat deze de voegen kunnen beschadigen en de tegels poreus kunnen maken.
 8. Sealers overwegen: Afhankelijk van het type keramische tegel, kan het aanbrengen van een sealer helpen om het oppervlak te beschermen tegen vlekken en vervuiling.
 9. Inspecteer voegen: Controleer regelmatig de voegen tussen de tegels en repareer deze indien nodig om waterinfiltratie en schade te voorkomen.
 10. Professionele inspectie en onderhoud: Overweeg periodiek professioneel onderhoud en inspectie door een gespecialiseerd bedrijf zoals De Terraskoning om ervoor te zorgen dat uw tegels in optimale conditie blijven.

Geoceramica tegels schoonmaken? Laat De Terraskoning het doen!

Geoceramica tegels schoonmaken? Maar wil je dit niet zelf doen? Vraag naar onze mogelijkheden of vraag vrijblijvend een demonstratie op locatie aan. De Terraskoning is specialist in terras reinigen, vlonder schoonmaken en bestrating reinigen.

Veelgestelde vragen over keramische tuintegels schoonmaken

Hoe kan ik hardnekkige vlekken van keramische tuintegels verwijderen?

Voor hardnekkige vlekken kunt u een mengsel van water en een zachte, pH-neutrale reiniger gebruiken. Breng dit aan op de vlek en laat het even inwerken voordat u het met een zachte borstel schoonmaakt. Spoel daarna grondig af met water.

Kunnen keramische tuintegels verkleuren door blootstelling aan de zon?

Keramische tuintegels zijn over het algemeen zeer UV-bestendig en verkleuren niet snel door zonlicht. Ze zijn ontworpen om hun kleur en afwerking te behouden, zelfs bij langdurige blootstelling aan de zon.

Is het nodig om keramische tuintegels te verzegelen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om keramische tuintegels te verzegelen, omdat ze van nature zeer waterbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Raadpleeg echter de fabrikant of een professional voor specifiek advies voor uw type tegels

Zijn keramische tuintegels slipvast?

De meeste keramische tuintegels hebben een goede slipweerstand. Het is echter belangrijk om tegels met de juiste slipweerstandscategorie te kiezen voor uw specifieke toepassing, vooral in gebieden die nat kunnen worden. Mocht u uw huidige keramische tegels antislip maken, raadpleeg dan De Antislip Expert via www.antislip-expert.nl

Kan ik keramische tuintegels gebruiken in een vorstgevoelig gebied?

Ja, keramische tuintegels zijn over het algemeen vorstbestendig. Zorg er echter voor dat u tegels kiest die specifiek zijn ontworpen voor buitengebruik en bestand zijn tegen vriestemperaturen.

Hoe moet je keramische tuintegels schoonmaken?

Het schoonmaken van keramische tuintegels kan worden gedaan met warm water en een zachte borstel. Voor hardnekkiger vuil kunt u een milde pH-neutrale en milieuvriendelijke reiniger gebruiken. Ons advies om altijd een professional in te schakelen.

Welk schoonmaakmiddel is geschikt voor keramische tegels?

Voor het reinigen van keramische tegels wordt aanbevolen om een pH-neutrale, milde reiniger te gebruiken. Dit voorkomt schade aan de tegels en houdt ze in goede staat. Het allerbeste is dit om te laten schoonmaken door De Terraskoning. Wij gebruiken een milieuvriendelijke methode enkel gebaseerd op water.

Hoe reinig je keramische tegels?

Keramische tegels kunnen eenvoudig worden gereinigd door ze regelmatig te vegen en af en toe af te spoelen met warm water en een zachte borstel. Voor grondigere reiniging kunt u een pH-neutrale reiniger gebruiken of een expert inschakelen.

Kunnen keramische tegels tegen azijn?

Het wordt afgeraden om azijn te gebruiken om keramische tegels schoon te maken, omdat azijn een zure stof is en de tegels kan beschadigen. Het is veiliger om pH-neutrale reinigers te gebruiken.


Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?