Oprit reinigen: wat je wel en juist niet moet doen
19 april 2021 

Oprit reinigen: wat je wel en juist niet moet doen

Oprit reinigen? Een vervuilde oprit of andere vorm van bestrating is voor veel mensen een doorn in het oog. In dit blog geven we een aantal tips over hoe je vervuiling kunt voorkomen en hoe je een oprit het best kunt reinigen.

Een visitekaartje van de woning

Een oprit is een verhard gedeelte van het woonperceel dat bedoeld is voor het parkeren van een voertuig of het bereiken van bijvoorbeeld de garage. Gasten komen bij aankomst op adres vaak als eerst de oprit tegen. En dan is het natuurlijk prettig dat deze er als nieuw bij ligt!

De oprit is een visitekaartje van de woning

Hoe ontstaat de vervuiling op een oprit?

Vervuiling aan een oprit ontstaat door verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met het weer, de mate van betreding, de ligging en/of de frequentie van het zonlicht. We hebben het al vaker gecommuniceerd: groene aanslag kan ontstaan door het wegblijven van de zon in de wintermaanden.

Weinig zon en veel regen is namelijk een ‘gunstig’ klimaat voor de groei van algen. En algen zorgen er helaas voor dat een oprit na de wintermaanden een groene uitstraling zal hebben. Daarbij komt kijken dat er vaak olievlekken te zien zijn, afkomstig van een geparkeerde auto. Deze zorgen voor donkere en minder fraai ogende plekken.

Hoe voorkom je vervuiling op een oprit (groene aanslag op oprit verwijderen)

Buiten het feit dat groene aanslag er onverzorgd uitziet, kan het ook zorgen voor een gladde ondergrond. En dat kan zich uiten in gevaarlijke situaties. Het is dus van belang dat groene aanslag wordt voorkomen.

Helaas is het geheel voorkomen van groene aanslag niet mogelijk. Het is een probleem dat blijft tegenkomen op ondergronden die in de buitenlucht liggen. Algen, mossen en overige weersinvloeden zullen een negatief effect hebben op die ondergrond.

Wat je wel kunt doen, is de bestaande oprit in ere herstellen. En daar zijn verschillende oplossingen voor:

  • Je kunt natuurlijke enzymen gebruiken om de groene aanslag te verwijderen. Hoe dit precies werkt kun je vinden in het artikel: 3 handige tips voor een schoon terras.
  • Je kunt met groene zeep en een handborstel en/of luiwagen de groene aanslag verwijderen,
  • Groene aanslag machinaal laten reinigen door een professional. De meest efficiënte manier van het schoonmaken van een oprit zonder zelf te hoeven schrobben is een doordachte en unieke borsteltechniek. Wij zijn een aanbieder van deze reinigingsdienst waardoor jouw oprit er weer als nieuw uit komt te zien. Zie de video hieronder voor een kleine impressie hoe wij te werk gaan.

Reinigen van opritten en terrassen: veel voorkomende fouten

Verschillende oplossingen die men veelal gebruikt voor de reiniging van opritten en terrassen zijn de welbekende hogedruk reiniger en chemische schoonmaakmiddelen. Deze brengen vooral negatieve effecten met zich mee. We hebben de meest voorkomende fouten hieronder uitgelicht.

Oprit schoonmaken met chloor

Oprit reinigen met chloor is af te raden. Chloor is officieel een ontsmettingsmiddel, maar wordt vaak ingezet als schoonmaakmiddel. Het maakt virussen, bacteriën ongedaan en bestrijd verscheidene soorten schimmels.

Het gebruiken van chloor om groene aanslag te verwijderen op een oprit gaat vaak gepaard met schade aan de ondergrond. Bovendien zullen donkere tegels na opdroging afscheiding en witte vlekken vertonen. Dit zijn goede redenen om chloor niet te gebruiken.

Oprit schoonmaken met chloor

Oprit reinigen met javel

Klinkers reinigen met javel ? Wat veel mensen niet weten is dat javel een Vlaamse benaming is voor chloor. Hierboven hebben we uitgelegd waarom we chloor (javel dus) niet adviseren om te gebruiken bij het schoonmaken van een oprit. We hebben de nadelige effecten van een oprit reinigen met javel / chloor op een rij:

  • Het is zeer schadelijk voor het milieu
  • Het heeft een verkleurende werking op de tegels
  • Kans op schade aan de ondergrond
  • Javel/Chloor werkt niet preventief ter voorkoming van groene aanslag.

Oprit reinigen met schoonmaakazijn

Een oprit reinigen met schoonmaakazijn of een ander soort azijn is een veelgelezen oplossing op het internet om groene aanslag tegen te gaan. Een veel voorkomende fout. Azijn is namelijk gemaakt voor het ontkalken, schoonmaken en ontsmetten van items. Maar dus niet om je oprit te reinigen. 

De hoge zuurgraad in azijn zorgt er voor dat veel ondergronden beschadigen. Veel dieren en planten in en rondom een oprit zijn bovendien ook niet bestand tegen de hoge zuurgraad. Hoe zuurder, hoe heftiger de reactie is op de ondergrond.  Buiten de hoge zuurgraad zijn er nog meer nadelige effecten:

  • De werking van azijn op groene aanslag is van korte duur
  • De geur van azijn zorgt vaak voor overlast. Deze blijft vaak een langere periode hangen.
  • (Schoonmaak)azijn heeft een aanlooptijd nodig voordat het werkt en te zien is op de ondergrond.
  • Azijn werkt niet voorkomend tegen de verwijdering van groene aanslag.

Oprit reinigen met bleekwater

Een oprit reinigen met bleekwater raden wij af. Bleekwater is namelijk een chemisch product en is dus erg slecht voor de natuur. Elke keer wanneer je bleekwater in de buitenlucht gebruikt komt het uiteindelijk terecht in het grondwater. 

En dat is funest voor de natuurlijke kringloop in en rondom je oprit. Zowel onder- als boven de grond zijn veel dieren en planten die niet zonder elkaar kunnen leven. Helaas zijn deze dieren en planten niet bestand tegen bleekwater.

Mocht je toch nog overwegen om je oprit schoon te maken met bleekwater: er is een grote kans dat de oprit verkleurt. Daarbovenop werkt bleek niet preventief tegen de verwijdering van groene aanslag.

Oprit reinigen met hogedruk

Een oprit reinigen met hogedrukspuit is een methode die veel gebruikt wordt. Helaas brengt een oprit schoonmaken met hogedruk veel nadelen met zich mee. De hoge druk zorgt ervoor sommige steensoorten poreus raken en daardoor veel sneller vies worden. 

Bovendien spuit je ook alle voegen rondom de stenen leeg waardoor er verzakkingen kunnen voorkomen. Daarbij komt kijken dat een hogedruk reiniger extreem veel schoon drinkwater verbruikt. Wat men vaak niet ziet is dat men in veel gevallen tegen de gevel aan spuit. Zo kan de oprit er bijvoorbeeld er schoon uitzien, maar is de gevel enorm vervuild!

Oprit reinigen met hogedruk


Straatwerk reinigen op een milieuvriendelijke manier

Straatwerk reinigen op een milieuvriendelijk manier kun je zelf doen door het gebruiken van een handborstel en een klein beetje groene zeep. Daarmee weet je zeker dat je milieuvriendelijk en duurzaam bezig bent en dat je geen schade brengt aan het straatwerk.

Om dit zelf te doen kost het wel enorm veel energie. Je hebt ook een keuze om het straatwerk te laten reinigen. Lees er hieronder meer over.

Oprit laten reinigen / oprit laten schoonmaken?

Oprit laten reinigen? Om verzakkingen, hardnekkig vuil en het onnodig verspillen van drinkwater te voorkomen raden wij inderdaad aan om een oprit te laten schoonmaken. De borsteltechniek van de Terraskoning zorgt ervoor dat elke soort oprit schoon kan worden gemaakt op een milieuvriendelijke en duurzame manier.  Van oprit klinkers reinigen en een beton oprit reinigen tot aan een kasseien oprit reinigen: de Terraskoning staat voor je klaar.

De unieke en doordachte borstelmethode zorgt voor een minimaal verbruik van schoon drinkwater, laat de voegen heel, tast het straatwerk van de oprit niet aan en zorgt voor een prachtig resultaat! De borstel maakt bovendien de oprit vrij van onkruid en laat de voegen goed gevuld achter. Mos en algen zijn hierdoor verleden tijd. Bekijk de video hieronder voor onze aanpak.

Oprit reinigen prijs

De prijs om een terras of oprit te laten reinigen is afhankelijk van de mate van vervuiling, de ondergrond en het aantal te reinigen vierkante meters. Nodig ons vrijblijvend uit en we inventariseren samen de mate van vervuiling en meten het te reinigen oppervlak voor je op. Hierna zullen wij een vrijblijvende offerte (per vierkante meter) op maat aanbieden voor een professionele reiniging van de oprit. Neem contact op voor een vrijblijvende demonstratie op locatie en zie wat de Terraskoning kan betekenen.

Wat we nog meer doen:

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Hilda
Door

Hilda

op 04 Mar 2022

Raar dat alle schoonmaakacties die je zelf kunt doen door jullie af worden gewezen en alleen het laten reinigen als goed word gezien. Komen jullie dan voor € 5,- mijn uitrit reinigen?

Jeroen
Door

Jeroen

op 21 Oct 2023

Beste Hilda,Hoeveel arbeid verricht je zelf voor € 5,00? Uitleg is helder: gebruik geen milieubelastende middelen, en ook geen hogedruk: dat beschadigt je terras! Met borstel héél veel werk; tik wat euro's af en laat het werk aan de vakman!

Jeroen
Door

Jeroen

op 21 Oct 2023

Mooi werk! Zwaar werk ook! Uit ervaring weet ik dat zeker bij betontegels en hout de ondergrond beschadigd raakt met hogedruk. En milieu wordt al teveel belast. Ik heb geen commercieel belang bij dit bericht maar spreek mijn respect uit voor mijn collega!

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?