Stoep schoonmaken? Stop reinigen met azijn, soda en chloor!
05 september 2022 

Stoep schoonmaken? Stop reinigen met azijn, soda en chloor!

Stoep schoonmaken? Als je je stoep op de beste manier schoon wilt maken, dan kun je dit beter niet meer doen met bijvoorbeeld azijn, zuiveringszout en chloor

Waarom? Omdat deze gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen eigenlijk meer kwaad dan goed doen. In deze blog vertellen we je hier meer over en hoe je de stoep wél goed schoont kunt maken. 

Waarom zou je de stoep schoonmaken?  

De stoep is één van de eerste dingen die mensen zien als ze langs je huis, kantoor of terras lopen of rijden. Het is als het ware onderdeel van je visitekaartje. Een vuile stoep kan dus een slechte indruk geven, hoe mooi de binnenkant ook mag zijn. 

Een stoep kan bijvoorbeeld groene aanslag hebben, glad zijn of korstmossen bevatten. Ook kan het een gevaar zijn voor de veiligheid. Een vuile stoep kan namelijk zorgen dat mensen struikelen en vallen. 

Stoep schoonmaken

Stoep schoonmaken vanwege groene aanslag

Een groenige kleur op je stoep is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan koperafzetting. Dit gebeurt als het water dat van je dak of dakgoot afloopt te veel koper bevat. Het koper reageert met de chemicaliën in het beton en veroorzaakt die lelijke groene vlekken. 

Het is dan ook logisch dat je de groene aanslag wilt verwijderen. Ook is het mogelijk dat er schimmel ontwikkelt, deze witte vlekken op tegels ontsieren een hele buitenplaats.

Voorbeeld van groene aanslag op een stoep

Stoep schoonmaken vanwege gladheid  

Een veel voorkomende oorzaak van een gladde stoep zijn algen. Algen gedijen goed in warme, vochtige omstandigheden en groeien graag op beton. Het probleem met algen is dat ze het oppervlak van de stoep erg glad maken, wat een veiligheidsrisico kan zijn.

Een gladde stoep schoonmaken op een professionele manier kan bijdragen aan het voorkomen van valpartijen. 

Stoep reinigen om korstmossen weg te halen

Korstmossen zijn kleine plantjes die op het oppervlak van het beton groeien. Ze zijn meestal groen, maar kunnen ook bruin, rood of zwart zijn. Korstmossen zijn niet schadelijk voor beton, maar kunnen wel ontsierend zijn. Lees ook het artikel over het verwijderen van korstmossen.

Of je nu groene vlekken, een glibberig oppervlak of korstmossen op je stoep hebt, het is belangrijk ze weg te poetsen. Maar wanneer kun je dit het best doen?

Wanneer kun je het best de stoep schoonmaken? (Beste tijd van het jaar)

De beste tijd van het jaar om je stoep schoon te maken is in de lente of de herfst. In deze periode van het jaar is de temperatuur het meest aangenaam. Het is dan namelijk nog niet te warm of te koud is en is er minder kans op regen. Maar in principe kun je de stoep het hele jaar door schoonmaken. Zo voorkom je in de winter valpartijen door een gladde stoep en in de zomer kun je als het lang licht is extra genieten van een schone en als nieuw uitziende stoep! 

We raden aan om je stoep minstens een keer per jaar schoon te maken. Maar als deze erg vuil is, kun je dit natuurlijk vaker doen.

Ik wil mijn stoep laten reinigen

Welke schoonmaakmiddelen moet je absoluut niet gebruiken?

Ook al lees of hoor je er misschien wel eens over, de volgende middelen kun je beter niet gebruiken: je kunt beter geen azijn, zuiveringszout (baking soda) of chloor gebruiken om je stoep schoon te maken. Ook Biotex of bleekwater en zelfs een hogedrukreiniger zijn geen goede opties. Waarom niet? Dat vertellen we je hieronder.

Stoep schoonmaken met azijn? Nooit meer doen

Azijn is één van de populairste huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het is goedkoop en effectief voor het schoonmaken van een aantal verschillende dingen. Je moet echter nooit azijn gebruiken om je stoep schoon te maken. 

Dat komt omdat azijn erg zuur is en na verloop van tijd het beton kan wegvreten. Het hoge zuurgehalte kan ook reageren met de metalen in beton en vlekken veroorzaken.

Stoep schoonmaken met azijn? Doe het niet!

Hetzelfde geldt voor de stoep schoonmaken met chloor

Chloor is een ander veelgebruikt huishoudelijk schoonmaakmiddel dat niet op trottoirs gebruikt mag worden. Chloor is een bleekmiddel en kan beton doen verkleuren. Het chloor kan - net als azijn - ook reageren met de metalen in beton en blijvende vlekken teweegbrengen.

Stoep schoonmaken met (baking) soda kun je ook beter niet doen

Baking soda wordt ook vaak gebruikt wordt om stoepen schoon te maken. Maar net als azijn is het ook zuur en kan het na verloop van tijd het beton beschadigen. Baking soda kan ook schurend zijn en het oppervlak van het beton dof laten worden.

Stoep schoonmaken met Biotex is een slecht idee

Biotex is een gewoon huishoudelijk schoonmaakmiddel dat bleekmiddel bevat. Zoals we al eerder zeiden, moet je nooit bleekmiddel op beton gebruiken omdat het oppervlak hierdoor kan verkleuren. Biotex bevat ook andere chemicaliën die beton kunnen beschadigen en is niet heel vriendelijk voor het milieu.

Stoep schoonmaken met Biotex? Onverstandige keuze

Stoep schoonmaken met bleekwater

Bleekwater is een gangbaar huishoudelijk schoonmaakmiddel dat gebruikt wordt om allerlei oppervlakken schoon te maken. 

Je moet echter nooit bleekwater op beton gebruiken omdat dit het oppervlak – evenals Biotex - kan verkleuren. Het kan ook in combinatie met de metalen in het beton vlekken veroorzaken.

En gebruik geen hogedrukreiniger!

Een hogedrukreiniger is een krachtig werktuig waarmee je allerlei oppervlakken kunt schoonmaken. Je kunt een hogedrukreiniger echter beter nooit op beton, want het kan het oppervlak beschadigen. 

Het hogedrukwater kan de bovenste laag van het beton wegstrippen, waardoor het poreus wordt en vatbaar wordt voor vlekken.

stoep schoonmaken hogedrukreiniger? Geen verstandige keuze

Stoep reinigen op een milieuvriendelijke manier doe je zo

Maar hoe kun je dan het best je stoep schoonmaken of terras reinigen? Dat is met een borstel en wat milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Er zijn een aantal verschillende milieuvriendelijke reinigers op de markt die bedoeld zijn om beton schoon te maken en bestrating te reinigen. Deze reinigers zijn zacht en beschadigen het oppervlak van het beton niet. Zo is groene zeep een goede optie of gewoon water en een handborstel.

Stoep schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel dat gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. Het is veilig te gebruiken op alle soorten oppervlakken, dus ook op beton. 

Groene zeep beschadigt het oppervlak niet en is zacht genoeg om regelmatig te gebruiken. Wel is het een intensieve klus. 

Stoep reinigen met water en handborstel

Als je niet wilt dat je stoep beschadigt, is een andere optie om gewoon water en een handborstel te gebruiken. Hiermee maak je het oppervlak van het beton schoon zonder het te beschadigen. Omdat je geen middeltje inzet om te schrobben, kan het zijn dat je langer moet boenen!

Stoep schoonmaken op een milieuvriendelijke manier door De Terraskoning

Geef je het werk liever uit handen? Dan zijn wij er voor je. Terraskoning is gespecialiseerd in het reinigen van terrassen, vlonders en bestratingen. En natuurlijk stoepen! We reinigen jouw stoep op een duurzame en ecologische manier. 

Met onze borsteltechniek reinigen we jouw stoep zonder deze te beschadigen! Bovendien blijven de voegen en het zandbed onder de stoep intact.

Stoep schoonmaken: voor en na de komst van De Terraskoning

Onze speciale techniek zorgt ook dat er geen opspattend vuil is. Met onze 100% milieuvriendelijke reiniging is jouw stoep dus weer als nieuw! Plan nu een gratis demo en ontdek hoe schoon jouw stoep wordt door onze techniek.

Ik wil mijn stoep laten reinigen

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen. De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert. Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Anne
Door

Anne

op 01 Feb 2024

Wat is nou het verschil met een hoge druk met ronde borstel dan, want het ziet er exact hetzelfde uit?

Marciano Simonis
Door

Marciano Simonis

op 01 Feb 2024

Hi Anne, Het verschil zit hem in de manier van reinigen. Door gebruik van een hogedruk reiniger komt de vervuiling van uw ondergrond los door de waterdruk die uitgeoefend word op uw ondergrond. Dit heeft als nadelig effect dat u uw houtwerk kapot spuit en uw bestrating poreus. Hierdoor komt aanslag in de toekomst sneller en heviger terug. Uw ondergrond spuit u poreus doordat de hogedruk reinigen de toplaag van uw tegels bewerkt en grover maakt. Deze nadelige effecten heeft u niet met onze unieke borsteltechniek. De borsteltechniek die wij gebruiken werkt als een grote elektrische tandenborstel. Door de rotatie van de borstelharen laat de vervuiling los, waarna wij deze door middel van spoelen verwijderen. Met vriendelijke groeten, Marciano

Berry
Door

Berry

op 08 Jul 2024

Soda is basisch (pH 8.5) ipv van zuur. Groene zeep met een pH van 10 is basischer dan soda en zou volgens deze redenering een agressiever schoonmaak middel zijn dan soda.

Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?