Tuin op het oosten: nadelen, voordelen en tips voor inrichting
08 juli 2022 

Tuin op het oosten: nadelen, voordelen en tips voor inrichting

Een tuin op het oosten heeft voor- en nadelen. In dit artikel geven we je handige informatie en tips.

Wat wordt bedoeld met een 'tuin op het oosten'?

Elk huis en tuin heeft een andere ligging. Dit heeft de maken met hoe en waar de huizen zijn gebouwd. Zoals je ongetwijfeld weet komt de zon op in het oosten. Dit betekent dat wanneer een tuin op het oosten gelegen is, dat je hier kunt genieten van de ochtendzon.

Een huis met tuin is voor veel mensen belangrijk. De ligging van de tuin speelt hier een hele grote rol in.

Tuin op het oosten

Wanneer heb je bij een tuin op het oosten zon?

Heb je een tuin op het oosten of ben je van plan om een woning te kopen met een tuin op het oosten? Dan heb je de meeste zon in de ochtend. Ze noemen het daarom ook wel de perfecte ochtendtuin!

Heerlijk om in de zomer te ontbijten in de ochtendzon, maar minder leuk voor als je langer wilt genieten van de zon.

Tuin op het oosten zonuren

Het aantal zonuren bij een tuin op het oosten is afhankelijk van het seizoen en de ligging van het huis. Gemiddeld heb je op een tuin op het oosten 4 uur zonlicht. In de herfst en winter zou dit minder zijn en in de lente en zomer meer.

Tuin op het oosten nadelen op een rij

Zoals hierboven al beschreven; met een tuin op het oosten zal je in de avond (helaas) geen zon hebben, mits je natuurlijk een hele lange tuin hebt (of je huis niet te hoog is). Helaas is dat niet het enige nadeel.

Planten groeien niet altijd even goed bij een tuin op het oosten

Zoals je ongetwijfeld weet hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese. Al hoewel er ook planten zijn die makkelijk overleven in de schaduw, hebben echt alle planten zon nodig om te kunnen groeien. Planten groeien namelijk naar het licht toe.

Een tuin op het oosten kan er dus voor zorgen dat planten niet altijd even goed groeien.

Groene aanslag op bestrating

Doordat de zon al snel wegtrekt ontstaan er al snel verschillende schaduwplekken. En dit heeft invloed op de bestrating van de tuin, want waar weinig zon is, groeit alg! En dat heeft vaak tot gevolg dat de bestrating of andere tuindelen die in de schaduw liggen al snel bedolven raken onder groene aanslag. Overigens is het in de schaduw ook veel sneller vochtig.

Het seizoen speelt ook een grote rol. Zo houdt de groene aanslag meer stand in de winter en herfst. De reden is dat de zon dan nog korter schijnt en er meer regen valt.

Groene aanslag op bestrating

Wat kun je er tegen groene aanslag doen?

Groene aanslag verwijderen kun je op meerdere manieren doen, maar let op: er worden veel oplossingen geopperd op het internet die onjuist en schadelijk zijn.

Wanneer je de bestrating zelf wilt schoonmaken kun je dit het beste met een handborstel en lauw water schrobben. Dit is een intensief karwei, maar zo weet je zeker dat de het milieu niet beschadigd wordt. Mocht dit niet helpen, dan kun je altijd overwegen om groene zeep te gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook je bestrating reinigen door specialisten. Dan weet je zeker dat de bestrating milieuvriendelijk en kwalitatief wordt schoongemaakt.

Meer info over bestrating laten reinigen

Het wordt al snel frisser in de tuin

Hou je van barbecuen? Of wil je lekker lang in de tuin genieten van de mooie zomeravonden? Dan is een tuin op het oosten niks voor jou. Door de ligging en de overschot aan schaduw koelt het namelijk al heel erg snel af. Je zou dit wel kunnen oplossen met bijvoorbeeld een terrasverwarmer of een houtkachel.

Voordelen tuin op het oosten

Er zijn natuurlijk ook voordelen wanneer je een tuin op het oosten hebt. We bespreken er een aantal hieronder.

Heerlijk genieten van de ochtendzon

Wanneer je een tuin op het oosten heb zal je vooral 's morgens heerlijk kunnen genieten van de vroege zonnestralen terwijl je geniet van je eerste kop thee of koffie van de dag en wellicht een heerlijk ontbijt. Een bijkomend voordeel is dat het dan vaak niet zo warm is, maar je toch volop zon in je tuin hebt!

Voordelen tuin op het oosten

Werk je 's avonds? Dan is een tuin op het oosten voor jou gunstig!

Werk je vooral in de avond en ben je overdag vaak 's ochtends thuis? Dan is een tuin op het oosten een voordelige en goede oplossing. Je kan dan lekker genieten van de ochtend zon in de tuin en dan heerlijk gaan werken!

Schaduwrijke tuin tijdens hete zomers

Na een zonnige en warme ochtend zal de zon tegen het einde van de ochtend langzaam verdwijnen richting de voorkant van je woning. Een tuin in het oosten is in de middag bijna altijd schaduwrijk. Tijdens hete zomers kan dit dus een ideale tuin zijn om in af te koelen!

Is een tuin op oosten gunstig?

Wanneer je een echte zonliefhebber bent, dan is een tuin op het oosten niet gunstig. Ben je juist geen zonliefhebber, dan is een tuin op het oosten ideaal.

Tuin op het oosten gunstig

Tuin op het oosten inrichten tips

Hieronder nog een aantal tips wanneer je je tuin op het oosten gaat inrichten!

Leg het terras aan op de juiste plaats

Zoals hier al meerdere keren besproken; het grote voordeel van een tuin op de oosten is de ochtendzon. De dag starten met een heerlijk kopje koffie en ontbijt behoort tot de mogelijkheden. Echter moet je dan het terras wel op de juiste plaats positioneren!

Heb je last van een vies terras? De terraskoning staat klaar om je terras te reinigen op een duurzame en professionele manier.

Ik wil mijn terras reinigen

Tuin op het oosten planten

Zelden is een tuin enkel gericht op het oosten. Zo kan de tuin op het zuid oosten liggen of het west oosten. Je hebt daarom een ruime keuze uit een tal van planten die geschikt zijn voor de schaduw en die geschikt zijn voor plaatsen in de zon. Juist de variatie in een tuin op het oosten maakt jouw tuin boeiend! Bekijk ook eens de video hieronder.Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?