Houten vlonder minder glad maken? Bekijk deze makkelijke tips
11 februari 2021 

Houten vlonder minder glad maken? Bekijk deze makkelijke tips

Houten vlonder minder glad maken? Een gladde en vervuilde vlonder is een veel voorkomend probleem. Vooral in de herfst en wintermaanden, waar relatief veel regen valt, wordt het al snel glad. En dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

In dit artikel geven we advies ter voorkoming van onnodige valpartijen op een glad en vervuild terras.

Gladde houten vlonder stroef maken doe je zo

Een gladde houten vlonder stroef maken doe je door de vlonder grondig schoon te maken. Hout is namelijk in zijn originele staat (zonder vervuilingen) in geen geval glad (anti slip) en levert dus geen gevaarlijke situaties op (zoals valpartijen). Vochtige weersomstandigheden zorgen ervoor dat een klein laagje groene aanslag en overige vervuilingen op de vlonder gaan hechten. Dit zorgt voor een gladde en gevaarlijke ondergrond.

Zorg er daarom altijd voor dat je vlonder schoon blijft. Hoe schoner je vlonder, hoe stroever en hoe minder risico je loopt op valpartijen. Mocht het al te laat zijn en is het terras al te vies of glad lees dan snel verder over hoe je vlonderplanken het best kunt reinigen.

Hoe voorkom je groene aanslag op een vlonder?

Groene aanslag is een veel voorkomend probleem en is nauwelijks te voorkomen. Het zorgt bijna altijd voor gladde vlonders. De plaatsen op een vlonder waar weinig tot geen zonlicht schijnt zijn de gevaarlijkste plekken. Hier blijft de vlonder dan ook het langst vochtig.

Ook de plaatsen op de vlonder waar amper op gelopen wordt bepalen in veel gevallen de mate van vervuiling aan de vlonder. Vanzelfsprekend speelt eigen onderhoud hierbij een grote rol. Voor meer tips om groene aanslag te verwijderen hebben we een handig artikel geschreven. Druk op de afbeelding hieronder voor meer informatie.

Groene aanslag verwijderen? Wat je niet en juist wel moet doen!

Gladde vlonderplanken? Zo zorg je ervoor dat je vlonder schoon en stroef blijft

Je vlonder zal nooit direct van de ene op de andere volledig vol groene aanslag zitten. Dit begint beetje bij beetje en rukt steeds verder op. Het zal beginnen op plaatsen waar weinig zonlicht komt (vlonders in de schaduw) en op plaatsen die weinig betreden worden. Deze plekken worden het snelst vochtig!

Het fijne is dat beginnende groene aanslag zich gemakkelijk laat verwijderen door het gebruik van wat water en een borstel. Een luiwagen (en dus geen harde bezem!) is een perfecte manier om je vlonder mee te schrobben. Het beste advies wat we kunnen geven is om het direct bij de kern aan te pakken.

Oftewel: mocht je een klein beetje vuil signaleren, maak het dan direct schoon! Zo zorg je ervoor dat je houten planken schoon blijven en voorkom je valpartijen.

Hoe zorg je ervoor dat je vlonder schoon blijft?

Houten vlonder tuin zelf schoonmaken

Hierboven staat uitgelegd dat snel handelen zeer belangrijk is. Mocht het toch meer zijn dan je had verwacht en heb je het idee dat het schrobben flink wat fysieke inspanning en kracht kost? Gebruik dan een klein beetje groene zeep (bij voorkeur driehoek groene zeep) en laat dat oplossen in het water.

Dit zal ervoor zorgen dat de borstelharen van de luiwagen zich gemakkelijker over de vlonder zullen verplaatsen. En je dus zonder al te veel inspanning de groene aanslag eraf kunt borstelen. Deze groene zeep is milieuvriendelijk en duurzaam en hierdoor op geen enkele manier schadelijk voor de omgeving.

Gemiddeld kun je met een luiwagen en water zo’n 20 tot 40 vierkante meter per uur reinigen. Heb je na een kleine 10 vierkante meter niet het idee dat dit werkt. Of wordt de inspanning te fysiek? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met De Terraskoning

Houten vlonder schoonmaken? Zo gaat De Terraskoning te werk

Houten vlonder schoonmaken via De Terraskoning is de beste keuze. In de korte video hieronder kun je zien hoe we exact te werk gaan. Zo reinigen we de houten vlonder met de de unieke reinigingstechniek. Door dit toe te passen komt al het vuil direct los en is het vuil gemakkelijk via een tuinslang weg te spoelen. Deze reinigingstechniek kent alleen maar voordelen en kan toegepast worden op elk soort ondergrond: van keramische tuintegels schoonmaken tot aan het het reinigen van bestrating.

Vlonder laten schoonmaken?

Houten vlonder minder glad maken? Neem contact met ons op. Wij reinigen jouw terras of vlonder op een professionele manier. Zo verwijderen wij alle vervuiling en groene aanslag van je vlonder doormiddel van een unieke borsteltechniek.

Hierdoor krijgt de vlonder zijn originele kleur terug en is na de reiniging de vlonder weer als nieuw. En bovendien heb je geen last meer van gladde vlonderplanken! Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk onze pagina vlonder reinigen en onze projecten of vraag een gratis demonstratie aan.

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?