Composiet vlonderplanken schoonmaken: hoe doe je dat?
10 maart 2023 

Composiet vlonderplanken schoonmaken: hoe doe je dat?

Composiet vlonderplanken schoonmaken: hoe doe je dat? Een composiet vlonder is een duurzame, onderhoudsvrije optie voor het creëren van een prachtig terras. Maar hoe houd je deze vlonderplanken schoon en in goede staat? In dit artikel lees je alles over het reinigen en onderhouden van composiet vlonderplanken.

Beginnen bij het begin: wat zijn composiet vlonderplanken?

Composiet vlonderplanken zijn gemaakt van een mengsel van houtvezels en kunststof. Hierdoor zijn ze duurzaam, rotbestendig en hebben ze de uitstraling van echt hout.

Composiet vlonderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je eindeloos kunt variëren en jouw terras precies kunt maken zoals je wilt.

composiet vlonderplanken

Wat zijn de voor- en nadelen van composiet vlonderplanken?

Composiet vlonderplanken hebben veel voordelen. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze bestand tegen vocht, schimmel en insecten en hebben ze een natuurlijke uitstraling.

Een nadeel is dat ze duurder zijn dan houten vlonderplanken, maar dit wordt vaak gecompenseerd door hun langere levensduur en het feit dat ze minder onderhoud nodig hebben. Hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt van de voor-en nadelen.

Voordelen van composiet vlonderplanken

 • Duurzaamheid:
  Composiet vlonderplanken zijn zeer duurzaam en gaan veel langer mee dan traditionele houten vlonderplanken. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en wind, evenals insecten, rot en schimmel. Korstmossen verwijderen op composiet vlonderplanken komt dan ook niet of nauwelijks voor.
 • Onderhoudsarm:
  In tegenstelling tot houten vlonderplanken hebben composiet vlonderplanken weinig onderhoud nodig. Ze hoeven niet te worden geschuurd, geverfd of gebeitst, en ze kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt met water en zeep.
 • Esthetiek:
  Composiet vlonderplanken hebben de uitstraling van echt hout en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Dit betekent dat je het uiterlijk van je terras volledig kunt aanpassen aan jouw smaak.
 • Veiligheid:
  Composiet vlonderplanken zijn slipvrij, zelfs als ze nat zijn. Dit betekent dat je minder kans hebt op uitglijden en vallen op jouw terras. Antislip vlonderplanken stroken zijn hier dus niet nodig.

Nadelen van composiet vlonderplanken

 • Prijs:
  Composiet vlonderplanken zijn duurder dan traditionele houten vlonderplanken. Hoewel de kosten op de lange termijn kunnen worden gecompenseerd door de langere levensduur en het lagere onderhoud, is de initiële investering hoger.
 • Warmteabsorptie:
  Composiet vlonderplanken kunnen warm worden als ze in direct zonlicht staan. Dit kan betekenen dat je op blote voeten op jouw terras loopt of het aanraakt bij warm weer. Je kunt dit oplossen door te kiezen voor een lichtere kleur of door een parasol of zonwering te gebruiken.
 • Installatie:
  De installatie van composiet vlonderplanken kan lastiger zijn dan bij houten vlonderplanken. Er zijn gespecialiseerde bevestigingen nodig en het vergt soms meer werk om de planken te snijden en te passen.
 • Schoonmaken van de vlonderplanken
  Het schoonmaken van vlonderplanken kan soms een uitdagend proces zijn, vooral als er sprake is van hardnekkige vlekken of groene aanslag.

Waarom composiet vlonderplanken schoonmaken belangrijk is

Het schoonhouden van composiet vlonderplanken is belangrijk om hun uitstraling en levensduur te behouden.

Composiet vlonderplanken kunnen vuil, aanslag en groene aanslag verzamelen, wat de uitstraling van jouw terras kan verpesten en zelfs de duurzaamheid van de vlonder kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te reinigen en te onderhouden.

groene aanslag verwijderen composiet

Groene aanslag verwijderen composiet is zo makkelijk nog niet

Groene aanslag is een veelvoorkomend probleem bij vlonderplanken. Dit wordt veroorzaakt door algen en mossen die zich hechten aan de vlonder.

Groene aanslag verwijderen op composiet vlonderplanken kan lastig zijn, omdat sommige reinigingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het oppervlak. Gebruik daarom een geschikte composiet cleaner en volg de instructies op de verpakking.

Ik wil graag een specialist inschakelen

Stappenplan composiet vlonderplanken reinigen

Hieronder een kort stappen plan om de composiet vlonderplanken zelf te reinigen.

 1. Veeg het vuil en bladeren van de vlonderplanken.
 2. Vul een emmer met warm water en eventueel milieuvriendelijke composiet cleaner.
 3. Breng het aan op de vlonderplanken met een zachte handborstel
 4. Laat het ongeveer 10-15 minuten inwerken.
 5. Spoel de vlonderplanken grondig af met schoon water.
 6. Breng eventueel een laagje composiet olie aan om de kleur en bescherming van de vlonderplanken te herstellen.
 7. Laat de vlonderplanken drogen.

composiet vlonderplanken reinigen

Handig: composiet vlonderplanken onderhoud tips

Om jouw composiet vlonderplanken in goede staat te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hier zijn een aantal handige tips:

 • Veeg de vlonderplanken regelmatig schoon om vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt dat er vocht tussen de planken blijft zitten en de groei van algen en mossen bevordert.
 • Verwijder vlekken en morsingen direct om te voorkomen dat ze in de vlonderplanken trekken. Gebruik warm water om de vlekken te verwijderen.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel of chloor op de vlonderplanken. Deze middelen kunnen het oppervlak beschadigen en de kleur van de vlonderplanken aantasten.
 • Breng jaarlijks een laagje composiet olie aan om de kleur en bescherming van de vlonderplanken te herstellen.
 • Voorkom schade aan de vlonderplanken door zware voorwerpen te vermijden en meubels te verplaatsen in plaats van te slepen.
 • Laat 1 keer per jaar een specialist de composiet vlonderplanken reinigen.

Composiet vlonderplanken laten schoonmaken door een Expert

Als je niet zeker bent over het reinigen en onderhouden van jouw composiet vlonderplanken, dan is het verstandig om een expert in te schakelen. De Terraskoning is de specialist in het reinigen van terrassen, vlonders en bestrating.

Wij hebben de ervaring en expertise om jouw composiet vlonderplanken weer als nieuw te maken en te onderhouden.


Conclusie

Composiet vlonderplanken zijn een prachtige, duurzame optie voor jouw terras, maar ze hebben regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven. Door het volgen van ons stappenplan en handige tips, kun je jouw composiet vlonderplanken gemakkelijk schoonmaken en onderhouden. Maar als je twijfelt, aarzel dan niet om De Terraskoning in te schakelen voor professionele hulp.

Ik wil graag vrijblijvend advies

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?