Zijn je bankirai vlonderplanken glad? Dat kan (levens)gevaarlijk zijn. In dit artikel leggen we je uit wat bankirai vlonderplanken precies zijn en hoe je een deze antislip kunt maken.
- Wat zijn bankirai vlonderplanken?
- Waar komt bankirai vandaan?
- Verschil tussen bankiraisoorten 'Yellow Balau' en 'Red Balau'?
- Bankirai terras; met of zonder ribbel?
- Zijn je bankirai vlonderplanken glad? Dit is de oplossing
- Bankirai vlonderplanken antislip
- Hoe bankirai reinigen en wat kun je beter niet doen?
- Bespaar moeite en laat je vlonderplanken schoonmaken door De Terraskoning
Wat zijn bankirai vlonderplanken?
Bankirai vlonderplanken zijn vlonderplanken welke gemaakt zijn van de houtsoort bankirai. Dit is een houtsoort dat wordt gewonnen uit loofbomen en onder de hardhoutsoorten valt. Het is een van de meest gebruikte houtsoorten voor buiten en komt uit Zuidoost-Azië. Het is een zeer populaire houtsoort in verband met de duurzaamheid, lange levensduur en mooie uitstraling.
Bankirai heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen door de vele toepassingen hiervan. Zo worden onder andere houtconstructies, schuttingen, pergola’s, terrassen en vlonders aangelegd met het gebruik van bankirai. Door deze toename van populariteit zijn er verschillende soorten bankirai op de markt gekomen.
Waar komt bankirai vandaan?
Bankirai wordt gewonnen in loofbossen in Zuidoost-Azië. De in Nederland en België aangeboden bankirai voor de verkoop komt veelal uit Maleisië of Indonesië. Bankirai heeft een bruine kleur, is slijtvast en heeft een hechte houtstructuur. Bovendien neemt deze houtsoort niet snel vocht op, en blijft het daardoor stabiel. De levensduur ligt gemiddeld rond de 30 jaar.
Verschil tussen de bankiraisoorten 'Yellow Balau' en 'Red Balau'?
Er zijn diverse soorten bankirai hout met uiteenlopende prijskaartjes. De meest populaire bankiraisoorten zijn de Yellow Balau en de Red Balau.
De Yellow Balau heeft als bijnaam het ‘echte bankirai’. Kwalitatief van betere kwaliteit en zwaarder in gewicht ten opzichte van de Red Balau. Sterk, massief, een duurzaamheidsklasse 1 en een minimale levensduur van 25 jaar. Vanwege z’n hoge kwaliteit word Yellow Balau gebruikt voor alle buiten toepassingen (denk hierbij aan vlonders, terrassen, pergola’s en gevelbekleding).
De Red Balau is qua kwaliteit en gewicht minder dan de Yellow Balau en heeft een gunstiger prijskaartje. Het heeft een duurzaamheidsklasse schommelend tussen de 2 en 3 en een levensduur tussen de 10-20 jaar. Red Balau word veelal gebruikt bij de aanleg van vlonders, terrassen en schuttingen.
Bankirai terras; met of zonder ribbel?
De meeste aangelegde terrassen en vlonders van bankirai hout bevatten verschillende groeven per plank. Een veel gehoorde opmerking is dat een vlakke plank minder snel glad wordt ten opzichte van een plank met ribbels. Dit is niet waar. Beide liggen in de open buitenlucht en zullen hier op enige moment hinder van ondervinden.
Groene aanslag en weersinvloeden zijn van invloed op de levensduur en veilige betreding van je terras. Voorkomen is beter dan genezen. Goed onderhoud aan het terras voorkomt dat je terras vuil en glad aanvoelt in natte/vochtige weersomstandigheden.
Zijn je bankirai vlonderplanken glad? Dit is de oplossing
Hout is van zichzelf is niet glad. Enkel de vervuiling die na verloop van tijd (in de vorm van groene aanslag, mossen of korstmossen) optreedt zorgt ervoor dat het terras glad aanvoelt. Je kunt onnodige valpartijen op een gladde en gevaarlijke vlonder voorkomen door De Terraskoning in te schakelen.
De Terraskoning heeft een methode ontwikkeld welke ervoor zorgt dat het vuil en de gladheid van de bankirai vlonderplanken verdwijnt. Dit alles heeft te maken met een unieke borsteltechniek op de speciale bankirai reinigen machine. Deze unieke borsteltechniek zorgt er bovendien voor dat je terras of vlonder na een reiniging er weer als nieuw uitziet. Bekijk de video hieronder voor een impressie.
Kun je vervuiling op het terras voorkomen?
Door regelmatig het terras te vegen kun je ervoor zorgen dat de neergedwarrelde vervuiling geen tijd heeft om zich aan het oppervlak te hechten. Hoe langer je de vervuiling laat zitten, hoe arbeidsintensiever de verwijdering zal worden.
Mocht de vervuiling er al tijden zitten en krijg je deze handmatig er niet of nauwelijks af? Geen paniek. De Terraskoning staat voor je klaar om op een 100% milieuvriendelijke en duurzame manier de ontstaande aanslag op je terras te verwijderen. Bekijk ook eens ons artikel 'gladde vlonderplanken schoonmaken tips'
Bankirai vlonderplanken antislip
Met de hierboven uitgelegde techniek van De Terraskoning kun je de bankirai vlonderplanken antislip maken. Om de vlonder nog veiliger te maken zou je ook kunnen kiezen om antislip stroken op de vlonder te monteren.
De Terraskoning is leverancier van verschillende soorten antislip producten voor verschillende soorten terrassen. Heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op.
Hoe bankirai reinigen en wat kun je beter niet doen?
Wil je zelf je bankirai vlonderplanken schoonmaken en weet je niet hoe je dit precies moet doen? Hieronder hebben we een aantal methodes genoemd welk je wel zou kunnen toepassen en welke juist niet.
Bankirai schoonmaken met groene zeep is een goede keuze
Bankirai vlonderplanken schoonmaken met groene zeep is een verantwoorde keuze. Dit komt omdat groene zeep biologisch afbreekbaar is. Met andere woorden betekent dit dat groene zeep goed is voor het milieu.
Een nadeel is dat het enorm veel tijd en inzet kost om de groene zeep in de vlonderplanken te boenen. Dit komt omdat je dit altijd met een luiwagen of handborstel moet doen.
Bankirai vlonderplanken schoonmaken met handborstel en water
Met een handborstel en een emmer warm water bankirai vlonderplanken schoonmaken werkt nog altijd het beste. Bovendien is het de milieuvriendelijkste keuze. Het grote nadeel is alleen dat het amper te doen is wanneer je een groot terras hebt. Dit vraagt enorm veel arbeid en is tijdrovend. Gelukkig kun je altijd De Terraskoning inschakelen voor de grotere oppervlakken.
Bankirai reinigen met hogedrukreiniger? Slecht idee.
Inmiddels is het bij de meeste mensen wel bekend dat een hogedrukreiniger meer kwaad dan goed doet. Het afspuiten van terrasplanken met groene aanslag onder de hoge waterdruk van een hogedrukreiniger brengt beschadigingen met zich mee (zie foto).
Je terrasplanken zijn kwetsbaar en de hoge waterdruk zorgt ervoor dat de houtnerf verder open gaat staan. Hierdoor zal het ruwer aanvoelen en veranderd de structuur en uitstraling van het hout. Hoe ruwer de ondergrond hoe gemakkelijk alg en overige vervuiling zich in de toekomst op het terras kan nestelen. Hoe vaker je een terras met een hogedrukreiniger afspuit, hoe vaker je dit in de toekomst moet herhalen aangezien het terras sneller en heviger vervuild zal raken.
Bankirai schoonmaken azijn is een aanslag op het milieu
Is je terras glad en wil je bankirai schoonmaken met azijn? Dat is een heel slecht plan. Azijn is er gemaakt om attributen schoon te maken of te ontsmetten, maar niet om je bankirai vlonderplanken mee schoon te maken. Bijna elk soort ondergrond is namelijk niet opgewassen tegen de agressieve zuurgraad die in azijn zit.
Bankirai schoonmaken met azijn raden wij dan ook altijd af. We hebben de nadelige effecten voor je op een rij gezet:
- Dieren en planten in en rondom een terras kunnen niet tegen de hoge PH waardes in Azijn.
- Azijn kan schade veroorzaken bij ondergronden zoals o.a. bankirai, natuursteen of siertegels.
- De werking van azijn om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen is enorm kort.
- De geur van azijn kan voor overlast zorgen
- Azijn werkt niet preventief
Bankirai reinigen soda? Ook geen goed plan
Ben je van plan om je bankirai vlonderplanken te reinigen van Soda? Zet het direct uit je hoofd. Ondanks dat Soda snel lijkt te werken en relatief goedkoop is in de aanschaf is het toch ons advies om het niet te gebruiken. Net zoals azijn is Soda een agressief schoonmaakmiddel met veel negatieve gevolgen voor een terras. We hebben er hier een aantal voor je op een rij gezet:
- Soda is enorm schadelijk voor de flora en fauna
- Soda werkt maar kort en daardoor is het vuil na een korte periode weer zichtbaar
- Fysieke inspanning is noodzakelijk voor de verwijdering van bijvoorbeeld korstmossen of groene aanslag.
- Het heeft geen preventieve werking
- Het komt vaak voor dat soda schade meebrengt aan het terras.
Bespaar moeite en laat je vlonderplanken schoonmaken door De Terraskoning
Geen zin om zelf je terras op een milieuvriendelijke manier schoon te maken? De Terraskoning kan het werk voor je uit handen nemen. Wij zijn de specialist in specialist in terras reinigen, vlonder schoonmaken en bestrating reinigen.
Vraag vrijblijvend een demonstratie op locatie aan of neem contact op om een afspraak te maken.