Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Niet doen!
15 februari 2023 

Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Niet doen!

Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet! Een veel voorkomend antwoord op de verwijdering van groene aanslag op houten vlonders, terrassen en steigers is het gebruik van schoonmaakazijn.

In dit blog leggen wij je uit wat groene aanslag precies is en waarom het niet verstandig is om dit te verwijderen met schoonmaakazijn. Daarnaast geven we je milieuvriendelijk advies ter verwijdering van groene aanslag.

Waarom zou je een houten vlonder schoonmaken?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een houten vlonder regelmatig schoon te maken:

 • Verlengt de levensduur: Het schoonmaken van een houten vlonder kan de levensduur van het hout verlengen. Vuil en aanslag kunnen het hout beschadigen en ervoor zorgen dat het sneller gaat rotten. Door regelmatig schoon te maken, kun je deze problemen voorkomen.
 • Voorkomt gladheid: Een houten vlonder kan glad worden door bijvoorbeeld mos en algen. Dit kan gevaarlijk zijn en leiden tot uitglijden en vallen. Door regelmatig schoon te maken, kun je deze problemen voorkomen en de veiligheid op het terras waarborgen.
 • Mooier uiterlijk: Een houten vlonder die regelmatig schoon wordt gemaakt, ziet er mooier uit. Vuil en aanslag kunnen het uiterlijk van de vlonder aantasten. Door regelmatig schoon te maken, blijft de vlonder er mooi uitzien en behoudt het zijn uitstraling.
 • Behoudt de kwaliteit van het hout: Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor slijtage en verkleuring. Door regelmatig schoon te maken, kun je ervoor zorgen dat het hout zijn kwaliteit en natuurlijke kleur behoudt.

Al met al is het dus belangrijk om een houten vlonder regelmatig schoon te maken om deze mooi, veilig en duurzaam te houden.

houten vlonder schoonmaken


Groene aanslag op houten vlonder verwijderen

Een houten vlonder in de tuin is een prachtig aanzicht.  Helaas ontkomt niemand er aan om de houten vlonder eens in de zoveel tijd goed te reinigen. Dit komt omdat er op een gegeven moment groene aanslag kan gaan vormen op de vlonder. Dit gaat in bijna alle gevallen altijd om algen in combinatie met mos.

Het is aan te raden minstens twee keer per jaar een houten vlonder goed schoon te maken. Groene aanslag kan namelijk zeer glad worden en dat kan leiden tot valpartijen. En die willen we natuurlijk voorkomen!

Je ontkomt er dus niet aan om je vlonder te reinigen. Hoe precies? In dit artikel geven we tips over wat er juist wel of juist niet helpt om groene aanslag op een vlonder te verwijderen.

De beste tijd van het jaar om een vlonder te reinigen is het voorjaar. Dan kun je de rest van het jaar genieten van je mooie, schone en veilige vlonder.

Wat is groene aanslag precies?

Groene aanslag is een laag algen die zich nestelen op de ondergrond. De algen zijn sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De factoren die algengroei versterken zijn afwisselende weersomstandigheden, ligging, omgeving, frequentie van betreding en zonlicht.

Plaatsen en plekken die veelal weinig tot geen zonlicht te verwerken krijgen zullen vele malen sneller en heviger last hebben van groene aanslag dan plekken waar veelal de zon schijnt. Aangezien hout een natuur product is en veelal in de buitenlucht gebruikt wordt is het probleem van groene aanslag van alle tijden.

Voorbeeld van groene aanslag op een terras

Voorbeeld van groene aanslag op een terras

Groene aanslag verwijderen azijn is niet de oplossing

U hoeft niet lang te zoeken op het internet om een aantal schoonmaak tips te vinden ter verwijdering van groene aanslag op verschillende ondergronden. De tips variëren van het gebruik van kokend water tot en met het gebruik van schoonmaakazijn. Jouw houten terras, steiger of vlonder reinigen met schoonmaakazijn om zo van de groene aanslag af te komen is geen goed idee.

Azijn is een middel dat veel gebruikt wordt tijdens het schoonmaken in huis. Men gebruikt het voor het ontkalken, ontstoppen, schoonmaken, ontsmetten en om vlekken te verwijderen in stof. Vaak hele andere materialen en/of stoffen dan hout.

Hout is veel kwetsbaarder en is niet opgewassen tegen de hoge zuurgraad die azijn bevat. Vlonder schoonmaken met azijn? Doe het niet!

Groene aanslag verwijderen azijn is niet de oplossing

Waarom azijn slecht is voor de reiniging van een houten terras

Azijn is slecht voor een houten terras, vlonder of steiger vanwege de hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat hout verkleurd en op sommige plekken krom trekt. Door de hoge zuurgraad tast je niet alleen de groene aanslag aan maar ook het milieu eromheen. Tijdens het schoonmaken van een terras is het onmogelijk om te voorkomen dat er azijn in aanraking komt met oppervlakte water en/of in de bodem rondom het terras verdwijnt.

De omgeving krijgt hierdoor te maken met een hoge zuurgraad (in de bodem of het water) wat ervoor kan zorgen dat waterleven zoals verschillende planten en vissen zullen verdwijnen. Op plaatsen waar azijn in de bodem is getrokken is het haast onmogelijk om nog plantengroei te ontwikkelen.

Tijdens de reiniging van een terras met schoonmaakazijn creëer je een niet wenselijk effect door de vele nadelen die dit met zich meebrengt. Het hout verkleurt mogelijk, trekt in vele gevallen krom, de planten in de tuin gaan dood en mocht je aan het water wonen is er een kans dat vissen komen te overlijden. Dit enkel door het gebruik van wat schoonmaak azijn ter verwijdering van groene aanslag.

Kleur van het hout kan veranderen door toepassen anti groene aanslag producten

Veel producten tegen groene aanslag zorgen ervoor dat mossen en algen gedood worden. Dit geeft een vaak donker effect op het houten terras, vlonder of steiger. De producten zijn vaak niet geschikt voor een houten ondergrond en vaak niet milieuvriendelijk.

Een groot nadeel van het gebruik van deze producten is dat je zelf achteraf alle dode mossen en algen moet verwijderen. Dit is vaak arbeidsintensief en kost veel tijd.

Kleur van het hout kan veranderen door toepassen anti groene aanslag productenGroene aanslag vlonder voorkomen

Groene aanslag is een veelvoorkomend probleem op vlonders. Het wordt veroorzaakt door algen en mossen die zich hechten aan de vlonder. Dit kan er niet alleen lelijk uitzien, maar het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het nat is. Groene aanslag kan glad worden en zorgen voor uitglijders en valpartijen. Hieronder hebben we 3 tips beschreven over hoe je groene aanslag op een vlonder kunt voorkomen:

 1. Houd je vlonder schoon en droog
  Een schone en droge vlonder is minder vatbaar voor groene aanslag. Veeg daarom regelmatig bladeren en vuil van je vlonder en laat het na regen drogen voordat je erop loopt. Gebruik een bezem of een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen. Zo voorkom je dat er vocht tussen de planken blijft zitten, wat de groei van algen en mossen bevordert.
 2. Verwijder vlekken en morsingen onmiddellijk
  Als je iets morst op je vlonder, maak het dan onmiddellijk schoon. Vooral suikerhoudende dranken zoals frisdrank, sap of wijn kunnen algen en mossen aantrekken. Gebruik warm water en een handborstel om de vlekken te verwijderen. Spoel de vlonder na het schoonmaken grondig af met schoon water en droog het goed af.
 3. Plaats je vlonder op een zonnige plek
  Algen en mossen houden van vocht en schaduw. Als je een vlonder gaat plaatsen, kies dan een plek die veel zonlicht krijgt en goed geventileerd is. Zo voorkom je dat er vocht tussen de planken blijft zitten en bevorder je de groei van algen en mossen niet.

Wat kun je dan wel doen tegen de groene aanslag op een vlonder?

Een houten vlonder kan een prachtige toevoeging zijn aan je tuin of terras, maar het kan soms lastig zijn om groene aanslag op de vlonder te voorkomen. Deze aanslag kan het hout er vies en onverzorgd uit laten zien, en het kan bovendien glad worden en daarmee gevaarlijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om groene aanslag op je vlonder te voorkomen en te verwijderen. Bekijk enkele handige tips en methoden bespreken hieronder.

Houten vlonder schoonmaken met soda

Producten zoals Soda zijn redelijk effectief tegen groene aanslag. Soda vermengt met heet water die je met een gieter of insectenspuit kunt verdelen over het terras. Hierdoor trek je het leven uit het mos en de algen. Deze dienen na behandeling met soda te worden verwijderd door middel van het gebruik een harde bezem.

Hierdoor zul je alle dode mos en algen weg bezemen. Het nadeel van deze manier is dat het redelijk arbeidsintensief is om een compleet terras of vlonder meerdere malen te behandelen (eerst met soda en later alle dode mossen en algen te verwijderen met een zachte bezem). Niet alle vervuiling zal loskomen van je terras door het gebruik van deze producten.

Houten vlonderschoonmaken met groene zeep

Het is ook mogelijk om een houten vlonder schoon te maken met groene zeep. Groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat mild is voor het hout en effectief is bij het verwijderen van vuil en aanslag. Hier is hoe je een houten vlonder kunt reinigen met groene zeep:

Benodigdheden:

 • Emmer
 • Groene zeep
 • Zachte borstel of bezem
 • Water
 • Tuinslang

Stappen:

 1. Meng een halve kop groene zeep met 5 liter warm water in een emmer en roer vervolgens goed totdat de groene zeep volledig is opgelost.
 2. Breng het mengsel van groene zeep en water aan op de vlonder. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vlonder.
 3. Laat het mengsel enkele minuten intrekken, zodat de groene zeep het vuil kan losweken.
 4. Gebruik een zachte borstel of bezem om het vuil en de aanslag los te maken en te verwijderen. Begin aan de bovenkant van de vlonder en werk naar beneden toe.
 5. Spoel de vlonder af met water om het vuil en de aanslag weg te spoelen. Ons advies is om geen hogedrukreiniger te gebruiken om de vlonder af te spoelen, omdat dit het hout kan beschadigen.
 6. Laat de vlonder drogen. Als de vlonder nog niet helemaal schoon is, kun je de bovenstaande stappen herhalen totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Let op: Als de groene aanslag op de vlonder erg hardnekkig is of het een groot terras betreft, kan het nodig zijn om een specialist in te schakelen om het vuil te verwijderen.

Ik wil graag een specialist inschakelen

Hout behandelen met handborstel is een milieuvriendelijke oplossing

De beste doe het zelf oplossing is nog altijd hout te behandelen met enkel water en een handborstel. Hierdoor maak je de algen week en kun je deze weg borstelen door het gebruik van een zachte handborstel. Nadeel ook van deze oplossing is dat dit enorm arbeidsintensief is. Voor een terras van 30 vierkante meter ben je ruim een dag kwijt.

De video hieronder laat zien hoe de Terraskoning te werk gaat en welke voordelen dat heeft.

Hoe houten vlonder schoonmaken? (de beste manier)

De beste manier is om een terras machinaal te laten borstelen. Door een unieke borsteltechniek van De Terraskoning en enkel het gebruik van water zorgt men ervoor dat alle algen loskomen van het te reinigen oppervlak. Je kunt de reiniging met een borsteltechniek het beste vergelijken met het gebruik van een elektrische tandenborstel. Door de rotatie van de borstel komt alle vervuiling, algen en mossen los van de vlonder, terras of steiger.

Alle losse vervuiling, mossen en algen kunnen gemakkelijk afgespoten worden met een normale tuinslang. Hier zal nooit een hogedruk spuit gebruikt worden dit door het nadelige effect van een hogedrukspuit op hout. De Terraskoning is een bedrijf gespecialiseerd in de reiniging van houten terrassen, vlonders, bestrating en steigers.

Wij gebruiken enkel de unieke borsteltechniek in combinatie met water voor de verwijdering van groene aanslag. De reiniging van een terras door De Terraskoning heeft als voordeel dat het terras op een professionele en 100% milieuvriendelijk manier word gereinigd.


Vergrijsde vlonderplanken schoonmaken door De Terraskoning

Als de specialist in het reinigen van terrassen, vlonders en bestrating begrijpt De Terraskoning als geen ander hoe belangrijk het is om jouw terras in goede staat te houden. Vergrijsde vlonderplanken zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen er onaantrekkelijk uitzien. Maar met de juiste technieken kunnen wij deze vlonderplanken weer schoon en als nieuw maken.

Met onze ervaring en expertise weten wij precies welke techniek het beste resultaat oplevert. Na onze behandeling zul je versteld staan van het verschil in uitstraling en onderhoud van je terras. Het schoonmaken van (vergrijsde) vlonderplanken is een specialistische klus, en laat dit daarom maar aan De Terraskoning over..

Wacht niet langer en geef je vlonderplanken een tweede leven! Wij bieden onze klanten een gratis offerte aan en werken met vaste tarieven, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jouw vlonderplanken weer kunnen laten stralen.

Ik wil een vrijblijvende offerte en/of demonstratie

Over de schrijver
Marciano Simonis, oprichter en drijvende kracht achter De Terraskoning, heeft zich gepositioneerd als een autoriteit in terras- en oppervlaktereiniging. Met een diepgewortelde passie voor het verfraaien van buitenruimtes, heeft Marciano zich toegelegd op het bieden van gespecialiseerde reinigingsdiensten voor terrassen, vlonders, en een diversiteit aan tegelsoorten en bestratingen.De Terraskoning onderscheidt zich door het toepassen van een innovatieve borsteltechniek die niet alleen efficiënt maar ook ecologisch verantwoord is. Dit unieke proces garandeert een grondige verwijdering van groene aanslag en ander hardnekkig vuil, terwijl het tegelijkertijd de milieu-impact minimaliseert.Marciano's expertise en toewijding aan duurzame praktijken hebben De Terraskoning tot een toonaangevend bedrijf in de branche gemaakt. Zijn benadering weerspiegelt een perfecte balans tussen uitmuntende resultaten en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee hij niet alleen oppervlakken transformeert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?