Groene aanslag verwijderen? Bekijk onze tips
13 juni 2023 

Groene aanslag verwijderen? Bekijk onze tips

Groene aanslag komt vaak voor, zeker na een zachte, natte winter. Om problemen te voorkomen vertellen we in dit blog meer over groene aanslag en op welke manier je groene aanslag kunt verwijderen(+ tips om groene aanslag te voorkomen).

Wat wordt er bedoeld met groene aanslag?

Groene aanslag maakt tegels en houtwerk glad en tast het aan. Groene aanslag bestaat uit algen, mossen en dieren die graag groeien op plekken waar het lang vochtig is geweest en op plekken waar weinig zonlicht komt. Dat is dan ook de reden dat groene aanslag vooral voorkomt in de herfst- en wintermaanden.

Er valt in deze maanden veel regen en de dagen zijn donkerder. Tegels hebben mede hierdoor minder kans om te drogen en blijven langer vochtig. Groene aanslag is in feite hetzelfde als onkruid.

Wat is groene aanslag precies?

Dit is een voorbeeld van groene aanslag

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag komt vaak voor op vochtige plaatsen met weinig zon. Tuindelen en schuttingen die in de schaduw liggen raken snel begroeid met groene aanslag, net als alle oppervlakken van hout, beton of bijvoorbeeld terrastegels.

Vaak komen zachte materialen of onregelmatige oppervlaktes meer in aanraking met groene aanslag dan rechte en harde oppervlaktes. Het seizoen speelt ook een rol: in de herfst en in de winter is de groene aanslag veel standvastiger. Dit komt omdat de zon minder lang schijnt en er meer neerslag valt.

Ik wil groene aanslag laten verwijderen

Wanneer groene aanslag verwijderen?

Wil je het terras zelf schoonmaken? Dan kun je het best kiezen voor een periode waarin het een aantal dagen achterelkaar niet regent en als het mogelijk is ook bij voorkeur een dag kiezen wanneer de zon schijnt. Ga je zelf aan de slag met een groene-aanslagreiniger, dan mag het nul tot twee dagen na het gebruik van de reiniger niet regenen.

Als dit wel het geval is, werkt het middel minder goed of zelfs helemaal niet. Ook is het noodzakelijk om de groene-aanslagreiniger te verwerken bij temperaturen hoger dan +5°C.

Wil je je terras laten reinigen door een professioneel bedrijf? Dan hoeft er minder snel rekening gehouden te worden met het weer.

Welke periode groene aanslag verwijderen?

Bij De Terraskoning zijn we experts in het verwijderen van groene aanslag, en we weten dat timing cruciaal is om het beste resultaat te bereiken. Hoewel groene aanslag in principe op elk moment van het jaar kan worden verwijderd, zijn er bepaalde periodes die bijzonder geschikt zijn voor deze klus.

In het algemeen is het begin van de lente de beste tijd om groene aanslag te verwijderen. De temperatuur begint te stijgen, de vochtigheid neemt af en de dagen worden langer, wat de ideale omstandigheden creëert voor deze taak. Het schoonmaken van je terras aan het begin van de lente zorgt ervoor dat het klaar is voor de warme zomermaanden, zodat je optimaal kunt genieten van de tuin.,

Ook de herfst is een goede periode voor het schoonmaken van je terras. Hiermee voorkomt u de ophoping van groene aanslag tijdens de wintermaanden, wanneer vocht en kou vaak leiden tot versnelde groei van algen en mos.

Groene aanslag verwijderen op tegels en hout komt het meest voor

Groene aanslag komt het meest voor op tegels en houten oppervlakken omdat deze materialen veel vocht vasthouden. Zoals eerder gezegd wordt het veroorzaakt door algen, mos en schimmels die gedijen in vochtige omgevingen. Wanneer er regen valt of er vocht in de lucht hangt, kunnen deze organismen zich gemakkelijk op tegels en houten oppervlakken vestigen en beginnen te groeien.

Tegels zijn ook vatbaar voor groene aanslag vanwege de kleine poriën in het materiaal. Deze poriën bieden een ideale omgeving voor algen en mossen om te groeien en zich te vermeerderen.

Houten oppervlakken hebben de neiging om meer vocht vast te houden dan andere materialen, omdat hout van nature een poreus materiaal is. Doordat de toplaag poreuzer wordt wordt het hout kwetsbaarder voor groene aanslag. Vocht creëert de ideale omgeving voor algen, mossen en schimmels om te groeien en te gedijen. Gebruik nooit chemische middelen om de groene aanslag te verwijderen!

Groene aanslag verwijderen winter

Groene aanslag verwijderen in de winter? Het is mogelijk. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat het gedaan moet worden door een professional en dat het boven de 5°C moet zijn.

Het gevaar van groene aanslag reinigers

Om groene aanslag te verwijderen bieden veel bedrijven en producenten een anti-groen middel aan. Het voordeel van veel voorkomende groene-aanslag reinigers is dat ze relatief goedkoop te verkrijgen zijn. Het grootste nadeel van deze producten is dat het enkel de groene gloed laat verdwijnen. De algen blijven op uw ondergrond aanwezig en hiermee blijft de kans op uitglijden door een vervuilde ondergrond ook steeds op de loer liggen.

Groene aanslag verwijderaars in winkels

Veel organisaties en producenten bieden om groene aanslag te verwijderen een anti-groen middel aan. Helaas lijken deze producten onschuldiger dan dat ze zijn. De groene aanslag verwijderaar van de action bijvoorbeeld bevat de gevaarlijke en giftige stof didecyldimethylammonium chloride.

Deze stof verdelgt niet alleen de groene aanslag, maar is ook zeer gevaarlijk voor huisdieren zoals honden en katten. Het veroorzaakt brandwonden en er moet voorkomen worden dat dit milieu onvriendelijke middel in het milieu terecht komt.

De CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) raadt u zelfs aan om bij gebruik van dit middel beschermende maatregelen te nemen zoals het dragen van beschermende kleding en handschoenen. De stof didecyldimethylammonium chloride is ook schadelijk voor mensen in onverdunde vorm. Het beschadigt direct levend weefsel als u het binnenkrijgt. Ons advies is daarom om de groene aanslag verwijderaar van de Action niet te gebruiken.

De groene aanslag verwijderaars van HG en de groene aanslag verwijderaars van de Gamma bevatten ook onder andere Didecyldimethylammonium chloride maar dan in een verdunde vorm. Ondanks dat hiermee de agressiviteit van het product afneemt is deze nog steeds zeer schadelijke voor mens, milieu en dier.

Met hogedrukreiniger groene aanslag verwijderen? Niet doen!

Een ander veelvoorkomende manier van het reinigen van een terras, vlonder of bestrating is het gebruik van een hogedruk reiniger. Dit raden wij ten zeerste af. Deze methode heeft als grootste nadeel dat de druk vaak zo hoog is dat sommige steensoorten poreus raken en daardoor steeds sneller vuil zullen worden.

Tevens spuit je alle voegen rondom het straatwerk leeg waardoor er verzakkingen kunnen ontstaan. Het gebruik van een hogedruk reiniger gaat tevens ook gepaard met een enorm verbruik van schoon drinkwater en je spuit het vuil vaak tegen de gevel aan. Zo kan de oprit er bijvoorbeeld er schoon uitzien, maar is de gevel enorm vervuild! Daarnaast is deze methode niet erg milieuvriendelijk en duurzaam.

hogedrukreiniger groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen azijn? Ook geen goed idee

Groene aanslag verwijderen met azijn kun je beter maar niet doen. Helaas wordt het door veel mensen gebruikt om groene aanslag op een goedkope manier te verwijderen. En azijn is natuurlijk heel makkelijk te verkrijgen. Groene aanslag verwijderen met azijn heeft veel nadelen.

Allereerst duurt het heel lang voordat de groene aanslag echt weg is. En zijn veel bestanddelen in en rondom een terras niet bestand tegen de ingrediënten van azijn. Dit komt omdat azijn de PH-waarde van de natuur beïnvloed en dat is niet goed voor de natuur.

Bovendien is de werking van azijn maar van korte duur en werkt het niet preventief. En dan hebben we het nog niet eens over de vieze geur!

Lees ook: Houten vlonder schoonmaken met schoonmaakazijn? Doe het niet

Groene aanslag verwijderen biotex? Een verkeerde keuze

Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien. De kans op ongelukken zijn vanwege gladheid enorm groot. Bovendien is het een enorm tijdrovende bezigheid om het in te boenen en schadelijk voor de flora en fauna.

Ook niet doen: groene aanslag verwijderen met Soda

Groene aanslag verwijderen met soda Ons advies is om het niet te doen. Het is verleidelijk om wel groene aanslag te verwijderen met soda en waspoeder, want ze zorgen vaak voor een vlotte werking, is niet duur en makkelijk te verkrijgen.

Maar het is niet de perfecte oplossing. Wij zijn van mening dat je dit veel beter op een andere manier kunt doen.

Eigenlijk is Soda niets meer dan een bijtend schoonmaakmiddel en is het schadelijk voor bomen, planten en gras. Het is bovendien een methode die veel inspanning met zich meebrengt en werkt ook maar voor korte duur. Wat de kans op schade aan het terras erg groot maakt.

groene aanslag verwijderen met Soda

Informatie over: groene aanslag verwijderen met strooizout of keukenzout

Het gebruiken van strooizout of keukenzout om groene aanslag te verwijderen brengt schade aan tegels en heeft nadelige gevolgen voor de flora en fauna.  Strooizout is wel een goed middel ter verwijdering van sneeuw, ijsvorming of ijzel op een terras om gladheid tegen te gaan.

Het is een dooimiddel en erg geconcentreerd. Dit komt omdat er natriumchloride in zit. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het terras. We hebben een aantal nadelen voor je op een rij geet:

 • Er kan schade ontstaan aan natuursteen en siertegels
 • Omdat hout zich ‘invreet’ in materiaal, kan er schade ontstaan aan hout, steen en metaal.
 • (Strooi)Zout is schadelijk voor een waterrijke omgeving door het aanwezige hoge concentraat zout
 • Voor het verwijderen van groene aanslag op een terras aan het water dient er rekening gehouden te worden met het feit dat strooizout niet in oppervlakte water mag komen. De aanwezige stof natriumchloride kan schade geven aan planten in de tuin en dieren.
 • Daarnaast zijn de gevolgen voor het bodemleven erg groot. Dit komt omdat concentraat van het zout erg hoog is. De wortels van planten kunnen moeilijker water opnemen omdat zout water aantrekt en het vasthoud. Hierdoor kunnen planten slecht groeien of verdrogen.

Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze

Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. Wel vergt het enorm veel inzet en tijd om het in te boenen, omdat je altijd met een handborstel of luiwagen (dit is iets anders dan een harde bezem !) te werk gaat.

Terrassen of tegels schoon krijgen met groene zeep is over het algemeen gezien een optie welke goed te verantwoorden is. Wil je liever zelf geen moeite doen om de groene aanslag te verwijderen? Laat de Terraskoning het voor je doen!

Met de handborstel en water schrobben nog altijd het beste

Gewoon ‘ouderwets’ met de handborstel en een emmer warm water (je kan ook lauw water gebruiken) de groene aanslag verwijderen werkt het beste en is de milieuvriendelijkste keuze. Alleen is het natuurlijk niet te doen als je een groot terras hebt. Dit is veel te arbeidsintensief en tijdrovend.

De Terraskoning heeft daar een oplossing voor. Zij hebben een unieke borsteltechniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat het terras er weer uitziet als nieuw en alles op een milieuvriendelijke manier! Je kunt een demonstratie op locatie aanvragen waar je zult zien hoeveel verschil het maakt. Groene aanslag verwijderen tuinmeubels of groene aanslag verwijderen muur? Daarin kan de Terraskoning niets voor je betekenen.


Kies altijd voor een milieuvriendelijk en duurzame reinigingstechniek

De hierboven genoemde reinigingstechniek heeft als grootste voordeel dat het 100% milieuvriendelijk en duurzaam is. Een minimaal verbruik van schoon drink water, het laat de voegen in tact, tast het straatwerk of hout niet aan en zorgt voor een optimaal resultaat.

Groene aanslag verwijderen biologisch

Door de rotatie van de borstel komt alle groene aanslag en overige vervuiling los van het oppervlak. Deze los geborstelde vervuiling kan gemakkelijk verwijdert worden met een normale tuinslang waardoor de ondergrond er weer als nieuw uit komt te zien. Bijkomend voordeel is dat de borstel de voegen schoon borstelt, vrij van onkruid maakt maar deze toch gevuld achterlaat. Je hebt daarom geen last van leeggespoten voegen en vervuiling aan bijvoorbeeld gevels.

De borsteltechniek van De Terraskoning is voor menig particulier of horeca ondernemer de geschikte oplossing voor de verwijdering van groene aanslag. De vervuilde, groen gekleurde en gladde ondergrond zal veranderen in een schoon, veilig en als nieuw uitziend terras.

Groene aanslag en gladheid: antislip vlonderstroken helpen

Groene aanslag zorgt er in veel gevallen voor dat een terras of vlonder glad wordt. En dit is levensgevaarlijk. Zoals hierboven al uitgelegd kun je dit voorkomen door je terras grondig te laten reinigen.

Om het terras nog veiliger te maken kun je er voor kiezen om antislip vlonderplanken stroken te monteren op het terras. Dit is een efficiënte oplossing om valpartijen op het terras te verkleinen. Ook tijdens koude en natte perioden bewijzen ze hun meerwaarde.

Mossen en algen laten verwijderen?

Mossen en algen kunnen zich ontwikkelen op vochtige oppervlakken, vooral in de schaduwrijke delen van een terras. Als ze niet op tijd worden verwijderd, kunnen ze leiden tot schade aan het terras en het oppervlak glad maken, wat gevaarlijk kan zijn.

Effectief mossen algen verwijderen

Om mossen en algen effectief te verwijderen, maken we gebruik van professionele schoonmaakmiddelen en apparatuur, waaronder onze doordachte borstelmethode. Afhankelijk van het type terras en de mate van aanslag, kunnen we de meest geschikte methode selecteren om de mossen en algen te verwijderen.

Bij het verwijderen van mossen en algen gaan we te werk volgens een aantal stappen. Ten eerste inspecteren we het terras om de omvang van de aanslag te bepalen en de meest geschikte reinigingsmethode te kiezen. Vervolgens maken we het oppervlak nat en brengen we een geschikte reiniger aan om de aanslag los te weken. Daarna gebruiken we onze professionele apparatuur om het oppervlak grondig schoon te maken en het vuil en de aanslag weg te spoelen.

Als laatste stap inspecteren we het terras opnieuw om ervoor te zorgen dat alle mossen en algen volledig zijn verwijderd.

Als je last hebt van mossen en algen op je terras en je wilt dit op professionele wijze laten verwijderen, neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag bij het reinigen en beschermen van je terras, zodat het er weer als nieuw uitziet en veilig is om op te lopen.

Ik wil van mijn algen af

Groene aanslag verwijderen zonder schrobben

Als specialist op het gebied van terrasreiniging hebben we verschillende methoden en apparatuur tot onze beschikking om groene aanslag effectief te verwijderen, zonder dat er schrobben aan te pas komt. We gebruiken bijvoorbeeld een unieke borsteltechniek met speciale opzetstukken  om vuil en aanslag effectief te verwijderen.

We begrijpen dat het schoonmaken van je terras een klus kan zijn die je liever uitbesteedt, vooral als je niet over de juiste apparatuur of ervaring beschikt. Daarom bieden we professionele terrasreinigingsdiensten aan om je te helpen bij het reinigen van je terras, het verwijderen van groene aanslag en het beschermen van het oppervlak tegen toekomstige aanslag.

Groene aanslag voorkomen met De Terraskoning

Wil je van groene aanslag af zoals alg en mos? En wil je weer een veilige terras? De terraskoning staat voor je klaar om jouw tuin weer zoals nieuw eruit te laten zien!  Juist als de dagen we mooier worden is het fijn dat je kunt genieten van een mooi terras. De Terraskoning doet o.a. :

 • Groene aanslag verwijderen hout
 • Groene aanslag verwijderen tegels (groene aanslag op tegels verwijderen)
 • Groene aanslag verwijderen op natuursteen
 • Groene aanslag verwijderen composiet
 • Groene aanslag verwijderen balkon 
 • Groene aanslag verwijderen beton
 • Groene aanslag verwijderen betontegels
 • Groene aanslag verwijderen steigerhout
 • Groene aanslag verwijderen houten vlonder
 • Groene aanslag verwijderen klinkers
 • Groene aanslag op gecoate tegels verwijderen
 • En nog veel meer!

Benieuwd naar de mogelijkheden of het resultaat van een reiniging?  Vraag vrijblijvend een offerte en/of demonstratie aan.

Ik wil van mijn groene aanslag af

Over de schrijver
Marciano Simonis is de eigenaar van De Terraskoning. De Terraskoning is gespecialiseerd in het reinigen van terrassen, vlonders en diverse soorten tegels en bestrating. Zij reinigen en verwijderen onder andere groene aanslag op diverse ondergronden. Dit doormiddel van een unieke borsteltechniek en op een duurzame en ecologische manier.
Reactie plaatsen

Wilt u een vrijblijvende offerte en/of demonstratie op locatie?